Θες να μείνεις έγκυος ξανά; Να τι πρέπει να ξέρεις

Ο πρώτος σας τοκετός είναι πλέον μία όμορφη ανάμνηση, και εσύ περήφανη μαμά σε ένα υπέροχο πλάσμα. Όμως να που πάλι έχει αρχίσει μέσα σου το βιολογικό σου ρολόι να κάνει τικ-τακ… Δεν έχει σημασία σε ποια ηλικία βρίσκεσαι, το μόνο σίγουρο είναι πως μέσα σου νοιώθεις έτοιμη να μείνεις έγκυος ξανά. Παρά όμως την εμπειρία σου, έχεις απορίες, ανησυχίες και αγωνία αν θα τα καταφέρεις. Έχεις ακούσει ιστορίες για γυναίκες που προσπάθησαν πολύ για δεύτερο παιδάκι και δυσκολεύτηκαν. Σκέφτεσαι αν θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις σε μία δεύτερη εγκυμοσύνη και ένα δεύτερο παιδί, ψυχικά, σωματικά, οικονομικά. Όμως θες τόσο πολύ να μείνεις έγκυος ξανά… Να λοιπόν τι θα πρέπει να γνωρίζεις:

Έγκυος ξανά: η υγεία σου στη δεύτερη εγκυμοσύνη

Η υγεία του μωρού σου επηρεάζεται άμεσα από τη δική σου, για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς μία καλή φυσική κατάσταση, να τρέφεσαι σωστά και να δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να αναπαύεται. Έγκυος ξανά έχοντας ήδη ένα παιδάκι, σημαίνει πολύ περισσότερες απαιτήσεις οπότε είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη της σωστής προετοιμασίας του σώματος για ένα νέο μωρό.

Μόλις λοιπόν το αποφασίσεις, κάνε μία επίσκεψη στο γιατρό σου για ένα βασικό έλεγχο (τεστ παπ, καλλιέργεια κολπικού υγρού, υπέρηχο μήτρας και ωοθηκών) προκειμένου να δεις πως όλα είναι φυσιολογικά προτού να ξεκινήσεις τις προσπάθειες για σύλληψη. «Είναι πολύ σημαντικό μία μέλλουσα μαμά να κάνει έναν βασικό έλεγχο για την υγεία της, προτού μείνει έγκυος ξανά. Ιδιαίτερα αν στην πρώτη εγκυμοσύνη είχαν προκύψει κάποια προβλήματα υγείας όπως πχ διαβήτης κύησης. Πέρα από τις βασικές εξετάσεις, μπορεί να χρειαστεί να γίνει και έλεγχος για το θυρεοειδή, καθώς επίσης να διαπιστωθεί πως η γυναίκα δεν έχει αναιμία. Καλό θα είναι το σώμα να έχει επανέλθει εντελώς από την προηγούμενη εγκυμοσύνη και να είναι έτοιμο και δυνατό να στηρίξει την υγιή ανάπτυξη ενός νέου μωρού» επισημαίνει ο Δρ Δημήτρης Μπιλάλης, μαιευτήρας- λαπαροσκόπος χειρουργός -γυναικολόγος,

Ιδανικά, ακόμα και 6 μήνες πριν, ξεκίνησε να λαμβάνεις ένα ειδικό συμπλήρωμα διατροφής με φυλλικό οξύ και Ω3 λιπαρά οξέα, όπως το IOFOLEN, που περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται το μωράκι για να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Αν δεν έχεις αποβάλλει το επιπλέον βάρος της πρώτης εγκυμοσύνης, καλό είναι να είσαι πολύ προσεχτική στη διατροφή σου επιλέγοντας κυρίως καθαρή, άπαχη πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάθρακες, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Έγκυος ξανά: ηλικία και γονιμότητα

Εάν ανησυχείς για το πως η ηλικία σου μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα σου, πρέπει να γνωρίζεις πως όσο πιο γρήγορα ξεκινήσεις τις προσπάθειες για τη δεύτερη εγκυμοσύνη σου, δηλαδή όσο πιο νέα σε ηλικία είσαι, τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι πιθανότητες για σύλληψη και για μία υγιή εγκυμοσύνη. Η γονιμότητα κάθε γυναίκας αρχίζει να φθίνει με ταχείς ρυθμούς μετά τα 36 περίπου χρόνια, για αυτό εάν δεν έχεις καταφέρει να μείνεις έγκυος μέσα σε 6 μήνες από την αρχή των προσπαθειών σας για σύλληψη, ακολούθησε τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και επισκέψου το γιατρό σου για περαιτέρω διερεύνηση.

Σε κάθε περίπτωση, μένοντας με το καλό έγκυος σε πιο προχωρημένη αναπαραγωγικά ηλικία, πρέπει να νοιώθεις τυχερή, αφού πλέον μπορείς με απόλυτη ασφάλεια και αξιοπιστία, χωρίς κανένα κίνδυνο, να κάνεις το τεστ Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου Clarigo Test της Science Labs, ώστε να γνωρίζεις αν το μωρό πάσχει από κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία όπως το σύνδρομο Down, τόσο νωρίς όσο στις 9 εβδομάδες κύησης.

Διαβάστε περισσότερα:

Έγκυος μετά τα 35

Συμβουλές για μία γρήγορη εγκυμοσύνη

Έγκυος ξανά: η κοιλίτσα και το παιδάκι σου

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης σου, πιθανώς δε θα είσαι σε θέση να ξεκουραστείς όσο θα ήθελες επειδή θα πρέπει να φροντίζεις και το παιδάκι σου. Τόσο όμως το νέο μωράκι στη κοιλίτσα σου όσο και το παιδάκι σου έχουν ανάγκη από μία μαμά στα καλύτερα της. Μπορεί επίσης να έχεις μεγαλύτερες ανάγκες επειδή έμεινες σχετικά γρήγορα έγκυος ξανά και θηλάζεις ακόμα. Το μυστικό στη νέα σου εγκυμοσύνη είναι να οργανωθείς με τον καλύτερο τρόπο και να ζητήσεις πολύτιμη βοήθεια από εκείνους που μπορούν να στην παρέχουν. Συνήθως συμβαίνει, όταν γινόμαστε για πρώτη φορά μαμάδες, να θέλουμε να τα κάνουμε όλα μόνες μας, σαν σούπερ ηρωΐδες που τα καταφέρνουν όλα.

Όμως, με την κοιλίτσα να μεγαλώνει και ένα άλλο παιδάκι να ζητάει όλη σου την προσοχή, είναι ο καιρός να γράψεις τις προτεραιότητες σου, και να ζητήσεις κάθε δυνατή βοήθεια από τους δικούς σου ανθρώπους.

Έγκυος ξανά: σπίτι και οικονομικές ανησυχίες

Στην πρώτη σου εγκυμοσύνη ίσως να μη μπορούσες να ξεχωρίσεις σε τι είναι σημαντικό να επενδύσεις και σε τι όχι. Αγόραζες το κάθε τι που μπορούσε να σε βοηθήσει στο νέο σου ρόλο ως μητέρα, μόνο για να ανακαλύψεις λίγο αργότερα πως σου είναι τελικά άχρηστο. Εκτός και αν τα οικονομικά σας σου το επιτρέπουν, έγκυος ξανά σημαίνει πως θα πρέπει να εξετάσεις κάποιους οικονομικούς αλλά και πρακτικούς παράγοντες όπως:

  • Το καθεστώς της εργασίας σου – πιθανώς μειωμένο ωράριο; Διακοπή για την ανατροφή των παιδιών;
  • Αγορά νέων επίπλων για το νέο μέλος της οικογένειας
  • Μετακόμιση σε μεγαλύτερο σπίτι – πιθανώς με χώρο για την έξτρα βοήθεια από γονείς
  • Έξοδα εκπαίδευσης αν το μεγαλύτερο σας παιδάκι ξεκινάει σχολείο.

Διάβασε περισσότερα

5 tips που θα κάνουν το παιδικό δωμάτιο ονειρεμένο

Προετοιμάζοντας το σκύλο σου για το νέο μέλος της οικογένειας

Μαζί με το σύζυγό σου είναι καλό να κάνετε έναν προσχέδιο προϋπολογισμό για να δείτε με καθαρή ματιά τις προτεραιότητες σας, προκειμένου να μην έχετε άγχος και να μπορείτε να πάρετε τις σωστές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, εμπιστευτείτε το σώμα σας και δώστε του τη χαρά μίας ακόμα υγιούς εγκυμοσύνης!

 

Θες να μείνεις έγκυος ξανά; Να τι πρέπει να ξέρεις

Related Posts

Κινητό στην εγκυμοσύνη: μπορείς να το χρησιμοποιείς άφοβα;

Νέα μελέτη σου δίνει την άδεια να το κάνεις. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health, οι επικοινωνιακές και γνωσιακές δεξιότητες των παιδιών δε φαίνεται να συνδέονται με το αν η μέλλουσα μητέρα χρησιμοποιεί το κινητό στην εγκυμοσύνη. Τα ευρήματα αυτά παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις για την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Θυρεοειδικά νοσήματα και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχει η μέλλουσα μαμά

Η μέλλουσα μαμά είτε πάσχει από κάποιο θυρεοειδικό νόσημα είτε έχει οριακής λειτουργίας θυρεοειδή είτε δεν είχε ποτέ μέχρι την έναρξη της κύησης σχετικό πρόβλημα, θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις ελέγχου της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς έχουν σοβαρές

Πώς η ηλικία επηρεάζει την επίτευξη εγκυμοσύνης

Όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα αποφασίζουν να αποκτήσουν μωρό σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι συνέβαινε παλαιότερα. Έχουν, όμως, την πολυτέλεια να αποφασίζουν με βάση κοινωνικά ή οικονομικά κριτήρια πότε θα αποκτήσουν παιδί, αγνοώντας τις φυσιολογικές λειτουργίες και το βιολογικό ρολόι;

Η λήψη βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης για το μωρό

Τα οφέλη της βιταμίνης D δεν εξαντλούνται σε όσα ήδη γνωρίζουμε. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Neurology δίνει στις εγκύους έναν ακόμη λόγο για να πάρουν αυτή τη βιταμίνη: Τη μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) για τα μωρά.

Έχω ενδομητρίωση. Μπορώ να μείνω έγκυος;

Μία συχνή ανησυχία πολλών νέων γυναικών στις οποίες υπάρχει υποψία ή ακόμα και διάγνωση ενδομητρίωσης είναι αν μπορούν να μείνουν έγκυες και αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουν προκειμένου να επιτύχουν με ασφάλεια μία εγκυμοσύνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.