Έχω ενδομητρίωση. Μπορώ να μείνω έγκυος;

Μία συχνή ανησυχία πολλών νέων γυναικών στις οποίες υπάρχει υποψία ή ακόμα και διάγνωση ενδομητρίωσης είναι αν μπορούν να μείνουν έγκυες και αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουν προκειμένου να επιτύχουν με ασφάλεια μία εγκυμοσύνη.

Ευτυχώς, υπάρχουν σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις που δίνουν λύση στα προβλήματα γονιμότητας που συχνά προκαλούνται από την ενδομητρίωση.

Προκαλεί πάντα υπογονιμότητα η ενδομητρίωση;

Είναι αλήθεια ότι κάποιες γυναίκες με ενδομητρίωση αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, ενώ πολλές άλλες ασθενείς με ελάχιστη ή ήπια ενδομητρίωση δεν έχουν καμία δυσκολία να συλλάβουν.

Μάλιστα, πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση δε γνωρίζουν καν ότι έχουν την πάθηση.

Στις περιπτώσεις που έχει γίνει διάγνωση της ενδομητρίωσης και η γυναίκα είναι νεαρής αναπαραγωγικά ηλικίας, καλό θα ήταν, να γίνει καταστολή της εμμηνορρυσίας για ορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι η γυναίκα να είναι έτοιμη να συλλάβει, ελαχιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα υπογονιμότητας σχετιζόμενης με την ενδομητρίωση. Αυτό μπορεί να γίνει με τη λήψη ορμονικών σκευασμάτων ή με τη χρήση ενδομητρικής συσκευής απελευθέρωσης λεβονοργεστρέλης. Αν δεν υπάρξει σύλληψη μετά τους πρώτους μήνες προσπαθειών, η γυναίκα πρέπει άμεσα να επισκεφθεί έναν εξειδικευμένο γυναικολόγο.

Συντηρητική χειρουργική επέμβαση

Για την πάσχουσα από ενδομητρίωση που προσπαθεί να μείνει έγκυος ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του ενδομήτριου ιστού. Με την επέμβαση αυτή αυξάνονται οι πιθανότητες σύλληψης, ενώ υπάρχει και παράλληλο όφελος μείωσης του έντονου πόνου που συχνά παρατηρείται σε ασθενείς που πάσχουν από ενδομητρίωση, και αποτελεί ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα.

Ο γιατρός θα κάνει την επέμβαση λαπαροσκοπικά ή, σε περίπτωση βαρύτερης κατάστασης, μέσω της παραδοσιακής ανοιχτής κοιλιακής χειρουργικής επέμβασης. Στη λαπαροσκοπική χειρουργική, εισάγεται ένα ειδικό όργανο, το λαπαροσκόπιο, μέσω μιας μικρής τομής κοντά στον ομφαλό, ενώ άλλα χειρουργικά εργαλεία χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση ενδομήτριου ιστού μέσα από μια άλλη μικρή τομή.

Ενδομητρίωση και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Ανάλογα με τα προσωπικά δεδομένα και το ιατρικό ιστορικό μίας ασθενούς μπορεί να χρειαστεί κάποια μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αν η συντηρητική χειρουργική επέμβαση αποδειχτεί αναποτελεσματική. Άλλες φορές, προτείνεται απευθείας η εξωσωματική γονιμοποίηση ως προτιμότερη από τη συντηρητική χειρουργική επέμβαση, εφόσον υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα πως με τον τρόπο αυτό οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη είναι πολύ μεγαλύτερες.

Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης, μέχρι τώρα, μελέτης σχετικά με τα πιθανά οφέλη της χειρουργικής αντιμετώπισης για τη θεραπεία της υπογονιμότητας που οφείλεται σε ενδομητρίωση δείχνουν ότι:

  • Μέσα σε χρονικό διάστημα 9 μηνών από τη χειρουργική επέμβαση, το 29% των γυναικών με μικρού έως μετρίου βαθμού ενδομητρίωση, που είχε υποβληθεί σε χειρουργική θεραπεία για την ενδομητρίωση, μπόρεσε να συλλάβει σε σύγκριση με το 17% των γυναικών που δεν υπεβλήθησαν σε χειρουργική θεραπεία της ενδομητρίωσης τους.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι συνδυάζοντας πρόκληση πολλαπλής ωοθυλακιορρηξίας με σπερματέγχυση, τα ποσοστά εγκυμοσύνης είναι ικανοποιητικά σε ασθενείς με ελάχιστη ή ήπια ενδομητρίωση. Παρόλα αυτά, η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι συχνά η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις ασθενείς με ενδομητρίωση.

Τα ποσοστά επιτυχίας για κάθε μία από αυτές τις τεχνικές ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό και τη σοβαρότητα της ενδομητρίωσης.

Εκατομμύρια γυναίκες, σε ολόκληρο τον κόσμο, πάσχουν από ενδομητρίωση και πολλές από αυτές δεν το γνωρίζουν καν. Όσες γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί έχουν πολύ έντονα συμπτώματα, όπως δυνατούς πόνους περιόδου ή δυσκολία στη σύλληψη. Τα προβλήματα που προκαλεί η πάθηση απαιτούν μακρόχρονη θεραπεία. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντική η επιλογή του εξειδικευμένου γιατρού, ο οποίος λαμβάνοντας σωστά ένα λεπτομερές ιστορικό της ασθενούς και μελετώντας το, θα προτείνει την κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία.

Όπως δημοσιεύτηκε στο www.bilalisgynaikologos.gr

 

 

Έχω ενδομητρίωση. Μπορώ να μείνω έγκυος;

Related Posts

Ενδομητρίωση: Μήπως ο τρόπος ζωής σου σε βάζει σε κίνδυνο;

Πολλές γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο δε γνωρίζουν πως η αιτία για τα ανυπόφορα συμπτώματα που βιώνουν καθημερινά με ολέθριες επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους είναι η ενδομητρίωση. Η ενδομητρίωση είναι η ασθένεια όπου ο ιστός που φυσιολογικά επιστρώνει μόνο το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (το ενδομήτριο), αναπτύσσεται και έξω από αυτήν. Όπως όμως συμβαίνει

Πότε να αρχίσω να ανησυχώ για την γονιμότητα μου;

Έχεις αρχίσει να αναρωτιέσαι μήπως είσαι υπογόνιμη; Μάθε ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και πώς μπορείς μέσα από τη σωστή διερεύνηση, να ανοίξεις το δρόμο προς την μητρότητα, αντί να παλεύεις μόνη, με τους φόβους και τις αγωνίες σου… Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, κάθε ζευγάρι, πρέπει να διερευνήσει μία πιθανή υπογονιμότητα, μετά από

Θες να μείνεις έγκυος ξανά; Να τι πρέπει να ξέρεις

Ο πρώτος σας τοκετός είναι πλέον μία όμορφη ανάμνηση, και εσύ περήφανη μαμά σε ένα υπέροχο πλάσμα. Όμως να που πάλι έχει αρχίσει μέσα σου το βιολογικό σου ρολόι να κάνει τικ-τακ... Δεν έχει σημασία σε ποια ηλικία βρίσκεσαι, το μόνο σίγουρο είναι πως μέσα σου νοιώθεις έτοιμη να μείνεις έγκυος ξανά.

Πώς η ηλικία επηρεάζει την επίτευξη εγκυμοσύνης

Όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα αποφασίζουν να αποκτήσουν μωρό σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι συνέβαινε παλαιότερα. Έχουν, όμως, την πολυτέλεια να αποφασίζουν με βάση κοινωνικά ή οικονομικά κριτήρια πότε θα αποκτήσουν παιδί, αγνοώντας τις φυσιολογικές λειτουργίες και το βιολογικό ρολόι;

Πότε και τι να περιμένεις από την πρώτη σου περίοδο μετά τον τοκετό.

Επικοινώνησε με το γιατρό σου αν έχεις κάποια από αυτά τα συμπτώματα ή ανησυχείς για οτιδήποτε άλλο αφορά εσένα και την περίοδό σου. Καλύτερα να είσαι ασφαλής, παρά να αφήσεις κάποια παθολογία να εξελιχθεί με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία σου

Μήπως είμαι έγκυος; Αναγνώρισε τα σημάδια… πριν από το τεστ κύησης

Ξυπνάς ένα πρωί και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι η περίοδος σου μάλλον σε ξέχασε… Η καθυστέρηση της περιόδου είναι το πρώτο σημάδι που σε κάνει να σκέφτεσαι μία πιθανή εγκυμοσύνη… Είναι όμως το μοναδικό; Πριν τρέξεις στο κοντινότερο φαρμακείο για να αγοράσεις το τεστ κύησης, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που θα σε κάνουν να το πιστέψεις ακόμα περισσότερο… αρκεί να τα αναγνωρίσεις…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.