Αποφύγετε ρούχα από τοξικά υφάσματα

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας, και απορροφά σχεδόν όλες τις ουσίες στις οποίες εκτίθεται, ακόμα και τις δυνητικά βλαβερές τοξίνες.

Τα 4 πιο τοξικά Υφάσματα & οι οικολογικές αναβαθμίσεις τους

Ακριβώς όπως τα βιολογικά τρόφιμα θεωρούνται πιο ωφέλιμα για την υγεία μας, έτσι και τα ρούχα από φυσικά, βιολογικά υφάσματα είναι ασφαλέστερα από τα κατασκευασμένα από συνθετικά υφάσματα που τα έχουν περιλούσει με χημικές ουσίες. Δεν είναι, όμως, μόνο ο οργανισμός μας που βλάπτεται άμεσα από αυτά τα υλικά. Είναι και το περιβάλλον που είτε επιβαρύνεται από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους είτε απογυμνώνεται βάναυσα για να «προμηθεύσει» στις βιομηχανίες τις πρώτες ύλες για την κατασκευή των ρούχων που τόσο ασυλλόγιστα αγοράζουμε.

4 υφάσματα που πρέπει να αποφεύγετε

Αναφέρουμε τα πιο συνηθισμένα υφάσματα, στην κατασκευή των οποίων χρησιμοποιούνται μέθοδοι που βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον:

[mks_icon icon=»fa-deviantart» color=»#dd3333″ type=»fa»] Νάιλον

Είναι ένα συνθετικό ύφασμα που κατασκευάζεται από παράγωγα πετρελαίου και διάφορες χημικές ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη, για να μην τσαλακώνεται. Ένας άλλος παράγοντας που θα έπρεπε να λαμβάνουμε υπόψη είναι ότι με την παραγωγή νάιλον εκλύονται επιβλαβή αέρια του θερμοκηπίου που παραμένουν στο περιβάλλον.

[mks_icon icon=»fa-deviantart» color=»#dd3333″ type=»fa»]  Πολυεστέρας

Ένα ακόμα ύφασμα από παράγωγα πετρελαίου που δε βιοδιασπώνται εύκολα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο συνθετικό υλικό μπορεί να προκαλέσει ενδοκρινική διαταραχή που δυνητικά μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

[mks_icon icon=»fa-deviantart» color=»#dd3333″ type=»fa»]  Τεχνητό μετάξι

Οι ίνες Rayon κατασκευάζονται από ξυλοπολτό και η συστηματική παραγωγή του συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών σε όλο τον κόσμο.

[mks_icon icon=»fa-deviantart» color=»#dd3333″ type=»fa»] Βαμβάκι

Δεν είναι τοξικό. Το βαμβάκι είναι φυσικό, βιοδιασπώμενο υλικό, συχνά όμως, η συγκομιδή του γίνεται με τη χρήση δυνητικά επιβλαβών φυτοφαρμάκων (εκτός αν είναι οργανικό). Ο τρόπος  παραγωγής και επεξεργασίας του βαμβακιού και των κοινών βαμβακερών υφασμάτων εξαντλεί υπερβολικά τους φυσικούς πόρους. Αρκεί να αναφέρουμε ότι χρειάζονται περίπου 700 λίτρα νερού για να αναπτυχθεί αρκετό βαμβάκι που θα χρησιμεύσει στην κατασκευή ενός μόνο T-shirt.

4 οικολογικά υφάσματα για να φορέσετε

Γνωρίζοντας πόσο σημαντικούς κινδύνους για τον οργανισμό και το περιβάλλον κρύβουν τα συνήθη υφάσματα από τα οποία κατασκευάζονται τα ρούχα που υπάρχουν στην αγορά, μπορούμε να επιλέξουμε, εναλλακτικά, πιο οικολογικές λύσεις.

Είναι βασικό να κοιτάμε την ετικέτα των υφασμάτων, στις οποίες είναι υποχρεωμένοι οι κατασκευαστές ένδυσης να γνωστοποιούν τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα προϊόντα τους. Κοιτάξτε, λοιπόν, για ασφαλέστερα, πιο «πράσινα» υφάσματα:

[mks_icon icon=»fa-check» color=»#81d742″ type=»fa»] Tencel

Είναι τεχνητό ύφασμα, το οποίο όμως, κατασκευάζεται από τη συλλογή κυτταρίνης, φυσικού υλικού που βρίσκεται στον πολτό του ξύλου. Είναι ανακυκλώσιμο και τα υποπροϊόντα του χρησιμοποιούνται για την κατασκευή άλλων προϊόντων.

[mks_icon icon=»fa-check» color=»#81d742″ type=»fa»] Modal

Αποτελείται από ημι-συνθετικές ίνες από τον πολτό ξύλου της οξιάς. Και αυτό, επίσης, παράγεται με τρόπο ώστε να μην απελευθερώνονται επιβλαβή υποπροϊόντα στο περιβάλλον.

[mks_icon icon=»fa-check» color=»#81d742″ type=»fa»] Cupro

Είναι ένα μαλακό ύφασμα που προέρχεται από χνούδι βαμβακόσπορου –από τις ίνες που κολλάνε στους σπόρους του φυτού όταν είναι ήδη εκκοκκισμένο. Έχει παρόμοιο βάρος και αίσθηση με το μετάξι και είναι χρωματισμένο με μη τοξικά χρώματα.

[mks_icon icon=»fa-check» color=»#81d742″ type=»fa»] Βιολογικό βαμβάκι

Το βιολογικό ή οργανικό βαμβάκι παράγεται χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων ή χημικών ουσιών. Αν και απαιτείται η ίδια ποσότητα νερού και εργασίας όπως για το συμβατικό αντίστοιχό του, το οργανικό βαμβάκι είναι εντελώς βιοδιασπώμενο.

Ας σκεφτούμε ότι, όταν ντύνουμε το σώμα μας, αυτό αναπνέει κάτω από το ύφασμα με το οποίο το τυλίγουμε. Ποτέ δε θα θέλαμε αυτό που αναπνέει το σώμα μας να είναι τοξικές και επιβλαβείς για την υγεία ουσίες, ούτε θα θέλαμε τα υφάσματα των ρούχων μας να έχουν παραχθεί ζημιώνοντας το περιβάλλον και εξαντλώντας τους φυσικούς πόρους.

Αποφύγετε ρούχα από τοξικά υφάσματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.