Είσαι έγκυος; Οι 8 πολύ σοβαροί λόγοι που πρέπει να σταματήσεις το κάπνισμα…χτες.

Η εικόνα μίας εγκύου που καπνίζει, σίγουρα δεν είναι ευχάριστη. Γιατί όπως και να θέλουμε να το δούμε, η πραγματικότητα είναι μία..Κάπνισμα και εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί. Το κάπνισμα είναι μία εξάρτηση που δύσκολα διακόπτεται. Αν όμως αναλογιστείς ότι αυτή η συνήθεια θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο την υγεία σου αλλά και την υγεία του αγέννητου μωρού σου, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς πριν ανάψεις το επόμενο τσιγάρο… Τα τσιγάρα περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της νικοτίνης, του μονοξειδίου του άνθρακα και της πίσσας. Έχει αποδειχθεί, ότι το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πολυάριθμων επιπλοκών της κύησης, μερικές από τις οποίες μπορεί ακόμα και να αποβούν μοιραίες για τη μητέρα ή το μωρό…

Προσπάθεια σύλληψης

Αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος, η διακοπή του καπνίσματος είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις. Το κάπνισμα, αλλά και το παθητικό κάπνισμα, μειώνουν τη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα γονιμότητας, σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες.

Αποβολές και εμβρϋική θνησιμότητα

Οι αποβολές συμβαίνουν συνήθως κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορούν να συμβούν μετά από τις 20 εβδομάδες κύησης. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο τόσο μίας πρόωρης αποβολής, όσο και της εμβρυικής θνησιμότητας, λόγω των επικίνδυνων χημικών ουσιών. Τα προβλήματα με τον πλακούντα ή η υπολειπόμενη εμβρυική ανάπτυξη είναι επίσης επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή ή εμβρυική θνησιμότητα.

Εξωμήτριος κύηση

Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εξωμήτριας κύησης έως και πέντε φορές. Μελέτες έχουν δείξει ότι η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στις σάλπιγγες, εμποδίζοντας το έμβρυο που διέρχεται στην πορεία του προς την μήτρα. Αποτέλεσμα αυτού είναι μια εξωμήτριος κύηση, η οποία συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα, μερικές φορές στην ίδια την σάλπιγγα ή ακόμη και στην κοιλιακή χώρα. Σε αυτήν την κατάσταση, η κύηση πρέπει να διακοπεί για να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές στη μητέρα.

Προδρομικός πλακούντας

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο πλακούντας φυσιολογικά μετατίθεται προς την κορυφή της μήτρας, αφήνοντας τον τράχηλο ανοιχτό για τον τοκετό. Προδρομικός πλακούντας είναι αυτός που παραμένει στο κατώτερο τμήμα της μήτρας και καλύπτει μερικώς ή πλήρως τον τράχηλο. Το κάπνισμα είναι ένας κορυφαίος παράγοντας κινδύνου για προδρομικό πλακούντα. Ο πλακούντας στη θέση αυτή, προκαλεί συχνά υπερβολική αιμορραγία, στερώντας από το έμβρυο τα ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο.

Αποκόλληση του πλακούντα

Κατά την αποκόλληση, ο πλακούντας χωρίζεται από τη μήτρα, πριν από τον τοκετό. Η αποκόλληση του πλακούντα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία και να απειλήσει τη ζωή τόσο της μητέρας, όσο και του εμβρύου. Δεν υπάρχει χειρουργική επέμβαση ή θεραπεία για την επανατοποθέτηση του πλακούντα, αλλά η άμεση ιατρική παρέμβαση μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα γέννησης ενός υγιούς μωρού.

Πρόωρος Τοκετός

Αρκετές επιστημονικές έρευνες έχουν συνδέσει το κάπνισμα με τον πρόωρο τοκετό. Ταυτόχρονα, ο πρόωρος τοκετός σχετίζεται με πολυάριθμα προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσει το νεογνό ακόμα και στη μετέπειτα ζωή του.

Γενετικές ανωμαλίες

Μελέτες καταλήγουν στο ότι, το κάπνισμα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών που σχετίζονται με την καρδιά κατά 20-70%. Συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς ( προβλήματα με τη δομή της καρδιάς ), λαγόχειλο, λυκόστομα αλλά και άλλες γενετικές παθήσεις, έχουν συνδεθεί με το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη .

Χαμηλό βάρος γέννησης

Μία καπνίστρια είναι δύο φορές πιο πιθανό να γεννήσει ένα λιποβαρές μωρό. Το χαμηλό βάρος γέννησης μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας καθώς και αναπηρίες . Αν και η πρόοδος στην ιατρική περίθαλψη έχει μειώσει τον αριθμό των θανάτων λόγω χαμηλού βάρους γέννησης, δεν παύει να είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε νοητική υστέρηση, εγκεφαλική παράλυση, προβλήματα ακοής κ.α

 

Είσαι έγκυος; Οι 8 πολύ σοβαροί λόγοι που πρέπει να σταματήσεις το κάπνισμα…χτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.