Εγκυμοσύνη: Ποιες είναι οι 10 πιο συχνές παθήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την έγκυο και το μωρό της

Η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει την επιρρέπεια της γυναίκας σε ορισμένες ασθένειες, οι οποίες μπορεί μερικές φορές να αποδειχθούν ιδιαίτερα απειλητικές. Να ποιες είναι:

  1. Υπερέμεση. Μία στις 20 εγκύους εκδηλώνει υπερέμεση της κυήσεως, η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενους, σχεδόν συνεχείς εμέτους (μπορεί να ξεπεράσουν και τους 15 την ημέρα) που μπορεί να γίνουν χολώδεις (πράσινοι). Η υπερέμεση συνήθως αρχίζει νωρίς στην εγκυμοσύνη, κορυφώνεται μεταξύ της 9ης και 13ης εβδομάδας, και συνήθως σταματά την 20η εβδομάδα. Ωστόσο στο 20% των περιπτώσεων συνεχίζεται έως το τέλος της κυήσεως.
  2. Διαβήτης. Περίπου το 5% των εγκύων εκδηλώνουν διαβήτη κυήσεως, ο οποίος χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση διότι συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών όπως η προεκλαμψία, ο πρόωρος τοκετός, η καισαρική τομή, η απόκτηση βρέφους με μεγάλο βάρος σώματος που μπορεί να επιπλέξει τον τοκετό, και η απόκτηση μωρού με χαμηλά επίπεδα σακχάρου, αναπνευστικά προβλήματα και ίκτερο. Παρότι ο διαβήτης κυήσεως συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό, οι γυναίκες που τον εκδηλώνουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν και τύπου 2 διαβήτη στο μέλλον.
  3. Υπέρταση. Η υπέρταση είναι το πιο συχνό ιατρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έγκυοι, καθώς επιπλέκει ποσοστό έως και 10% των κυήσεων. Η υπέρταση στην εγκυμοσύνη είναι σοβαρό πρόβλημα, διότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών όπως η προεκλαμψία, η αποκόλληση του πλακούντα και ο διαβήτης κυήσεως. Οι υπερτασικές έγκυοι διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο αρνητικών εκβάσεων της κυήσεως, όπως ο πρόωρος τοκετός, η απόκτηση μωρού με χαμηλό σωματικό βάρος και ο θάνατος του εμβρύου.
  4. Λοιμώξεις. Στη διάρκεια της κυήσεως το μωρό είναι προστατευμένο από πολλές λοιμώξεις, όπως οι ιώσεις και οι γαστρεντερίτιδες. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες που είναι επιζήμιες για τη γυναίκα, για το μωρό ή και για τους δύο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γρίπη και ο κοκκύτης, που μπορεί να οδηγήσουν στο νοσοκομείο την έγκυο.
  5. Πυελονεφρίτιδα. Η λοίμωξη των νεφρών (πυελονεφρίτιδα) αποτελεί μία σοβαρή επιπλοκή της κυήσεως. Οι πιθανότητες εκδηλώσεώς της είναι ιδιαίτερα αυξημένες από την 6η έως την 24η εβδομάδα της κυήσεως. Η εμφάνισή της οφείλεται στα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης που παράγει ο οργανισμός της εγκύου και τα οποία μειώνουν τον μυϊκό τόνο των ουρητήρων (είναι τα «σωληνάκια» που ενώνουν τους νεφρούς με την ουροδόχο κύστη), με συνέπεια να δυσχεραίνεται η αποβολή των ούρων από τους νεφρούς στην κύστη. Η προγεστερόνη χαλαρώνει επίσης την ουροδόχο κύστη, με συνέπεια να μην μπορεί να αδειάσει εντελώς και να «λιμνάζουν» τα ούρα, δίνοντας ευκαιρία στα μικρόβια να αναπτυχθούν και, μέσω των ουρητήρων, να παλινδρομήσουν έως τους νεφρούς.
  6. Αναιμία. Οι έγκυοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως αναιμίας, εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής αίματος από τον οργανισμό τους, η οποία είναι απαραίτητη για να τροφοδοτείται το μωρό με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Ο κίνδυνος αυτός αποτρέπεται με τη λήψη συμπληρώματος σιδήρου που αργά ή γρήγορα συνιστάται σε σχεδόν όλες τις εγκύους. Επιπλέον, προηγμένα συμπληρώματα διατροφής νέας γενιάς για την εγκυμοσύνη όπως το Fertilovit For2, eεφοδιάζουν τον οργανισμό της εγκύου με Βιταμίνη C  παρατεταμένης απελευθέρωσης ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την απορρόφηση του σιδήρου.
  7. Μυκητιάσεις του κόλπου. Είναι πιο συχνές στην εγκυμοσύνη, ιδίως στο δεύτερο τρίμηνο, απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ζωής της γυναίκας. Αν και δεν έχουν αρνητικές συνέπειες για την κύηση, είναι δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κάνουν δύσκολη τη ζωή της γυναίκας.
  8. Πέτρα στη χολή. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στη διάρκεια της κυήσεως φαίνεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στην χολή – το πρασινωπό υγρό που παράγει το ήπαρ και είναι απαραίτητο για την πέψη των τροφίμων. Επιπλέον, μειώνονται οι συσπάσεις της χοληδόχου κύστεως όπου αποθηκεύεται η χολή (το φαινόμενο αυτό λέγεται χολόσταση της κύησης). Οι αλλαγές αυτές έχουν ως συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος χολολιθίασης (πέτρα στη χολή). Η χολόσταση της κύησης συνήθως συμβαίνει κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
  9. Φλεβικές θρομβώσεις. Ο κίνδυνος θρόμβωσης σε φλέβα βαθιά μέσα στο σώμα είναι υψηλότερος στη διάρκεια της κυήσεως και για 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στο αίμα και στα αιμοφόρα αγγεία. Υπολογίζεται ότι οι έγκυοι διατρέχουν τετραπλάσιο έως πενταπλάσιο κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης, σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους που δεν είναι έγκυοι. Υπολογίζεται ότι θρόμβωση εκδηλώνουν έως 2 ανά 1.000 έγκυοι.
  10. Κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι αρκετά συνηθισμένη στη διάρκεια της κυήσεως αλλά και μετά τον τοκετό. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (ACOG), το 14-23% των εγκύων εκδηλώνουν συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία σχετίζονται μεν με τις ορμονικές αλλαγές της κυήσεως αλλά συνήθως παρουσιάζονται όταν συνυπάρχουν εκλυτικοί παράγοντες όπως τα προβλήματα στη σχέση της εγκύου, το οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό κατάθλιψης, το έντονο στρες κ.λπ.
Εγκυμοσύνη: Ποιες είναι οι 10 πιο συχνές παθήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την έγκυο και το μωρό της

Related Posts

Κινητό στην εγκυμοσύνη: μπορείς να το χρησιμοποιείς άφοβα;

Νέα μελέτη σου δίνει την άδεια να το κάνεις. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health, οι επικοινωνιακές και γνωσιακές δεξιότητες των παιδιών δε φαίνεται να συνδέονται με το αν η μέλλουσα μητέρα χρησιμοποιεί το κινητό στην εγκυμοσύνη. Τα ευρήματα αυτά παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις για την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Θες να μείνεις έγκυος ξανά; Να τι πρέπει να ξέρεις

Ο πρώτος σας τοκετός είναι πλέον μία όμορφη ανάμνηση, και εσύ περήφανη μαμά σε ένα υπέροχο πλάσμα. Όμως να που πάλι έχει αρχίσει μέσα σου το βιολογικό σου ρολόι να κάνει τικ-τακ... Δεν έχει σημασία σε ποια ηλικία βρίσκεσαι, το μόνο σίγουρο είναι πως μέσα σου νοιώθεις έτοιμη να μείνεις έγκυος ξανά.

Θυρεοειδικά νοσήματα και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχει η μέλλουσα μαμά

Η μέλλουσα μαμά είτε πάσχει από κάποιο θυρεοειδικό νόσημα είτε έχει οριακής λειτουργίας θυρεοειδή είτε δεν είχε ποτέ μέχρι την έναρξη της κύησης σχετικό πρόβλημα, θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις ελέγχου της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς έχουν σοβαρές

Πώς η ηλικία επηρεάζει την επίτευξη εγκυμοσύνης

Όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα αποφασίζουν να αποκτήσουν μωρό σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι συνέβαινε παλαιότερα. Έχουν, όμως, την πολυτέλεια να αποφασίζουν με βάση κοινωνικά ή οικονομικά κριτήρια πότε θα αποκτήσουν παιδί, αγνοώντας τις φυσιολογικές λειτουργίες και το βιολογικό ρολόι;

Η λήψη βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης για το μωρό

Τα οφέλη της βιταμίνης D δεν εξαντλούνται σε όσα ήδη γνωρίζουμε. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Neurology δίνει στις εγκύους έναν ακόμη λόγο για να πάρουν αυτή τη βιταμίνη: Τη μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) για τα μωρά.

Ο ρόλος του ιωδίου στην εγκυμοσύνη για ένα υγιές μωρό.

Το έμβρυο κατά το 1ο μισό της κύησης εξαρτάται απόλυτα από τις θυρεοειδικές ορμόνες της μητέρας του, που για το λόγο αυτό αυξάνεται η παραγωγή τους κατά 50% . Γίνεται λοιπόν κατανοητό πόσο σημαντική είναι η επάρκεια του Ιωδίου στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.