Εγκυμοσύνη: Τα ω-3 λιπαρά οξέα  προστατεύουν το μωρό από την υπέρταση

Οι έγκυες γυναίκες που τρώνε καθημερινά μία μερίδα λιπαρό ψάρι ή παίρνουν συμπλήρωμα με ω-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να προστατεύουν το αγέννητο μωρό τους από την υπέρταση. Αυτό είναι το συμπέρασμα μία νέας μελέτης, στην οποία συμμετείχαν παχύσαρκα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μερικά από αυτά δεν είχαν την αναμενόμενη αύξηση στην συστολική και στη διαστολική πίεσή τους. Η συστολική πίεση είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση της αρτηριακής πιέσεως και η διαστολική ο μικρός.

Προσπαθώντας να καταλάβουν που οφειλόταν αυτό, ανακάλυψαν ότι οι περισσότερες μητέρες αυτών των παιδιών έπαιρναν καθημερινά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ένα διατροφικό συμπλήρωμα που τους παρείχε 600 mg DHA.

Το DHA είναι το δοκοσαεξανοϊκό οξύ, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ. Οι καλύτερες φυσικές πηγές του είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά, όπως η ρέγγα, τα στρείδια και το αυγοτάραχο. Πολύ πλούσιος σε DHA είναι επίσης ο σολομός (περιέχει 2.477 mg ανά 170 γρ. φιλέτου), ο τόνος (1.940 mg ανά 170 γρ.) και ο μπακαλιάρος Ατλαντικού (277 mg ανά 170 γρ.).

Τα ευρήματα της νέας μελέτης είναι πολύ σημαντικά, διότι αυξάνονται τα κρούσματα υπέρτασης στα παιδιά και έχει μεγάλη σημασία η πρόληψή τους. Η αύξηση της υπέρτασης στην παιδική ηλικία αποδίδεται εν μέρει στην αύξηση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κάνσας. Μεταξύ 2006 και 2009 ζήτησαν τυχαία από 350 εγκύους, τις οποίες παρακολουθούσαν στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου, να συμμετάσχουν σε μελέτη για τα ω-3 λιπαρά οξέα.

Άλλες από αυτές λάμβαναν κάψουλα που περιείχε τα λιπαρά οξέα και άλλες κάψουλα με ένα εικονικό φάρμακο, αλλά καμία δεν γνώριζε ποια κάψουλα λάμβανε.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους και αυτήν των μωρών που γέννησαν έως ότου τα βρέφη έγιναν 18 μηνών.

Οι γονείς 190 παιδιών, όμως, δέχθηκαν να συνεχιστεί η παρακολούθηση των παιδιών έως την ηλικία των 6 ετών. Την ηλικία αυτή έφτασε το τελευταίο από τα παιδιά τον Απρίλιο του 2016 και η μελέτη ολοκληρώθηκε.

Στα 171 από τα παιδιά οι επιστήμονες μετρούσαν την αρτηριακή πίεση ανά εξάμηνο, από την ηλικία των 4 ετών έως τα 6 τους χρόνια. Τα 89 από αυτά είχαν γεννηθεί από μητέρες οι οποίες κατά την εγκυμοσύνη λάμβαναν την κάψουλα με το DHA. Οι μητέρες των υπόλοιπων παιδιών έπαιρναν το εικονικό φάρμακο.

Με μεγάλη τους έκπληξη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία στα παιδιά συνοδευόταν μεν από αυξημένη αρτηριακή πίεση, αλλά μόνο σε εκείνα των οποίων οι μητέρες ΔΕΝ είχαν λάβει DHA στην εγκυμοσύνη αλλά το εικονικό φάρμακο.

Αντιθέτως, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά που είχαν γεννηθεί από γυναίκες οι οποίες είχαν λάβει το συμπλήρωμα των ω-3 λιπαρών οξέων, είχαν παρόμοια πίεση με τα αδύνατα παιδιά!

Διαβάστε περισσότερα:

Ποιο είναι το νέο συμπλήρωμα διατροφής με Ωμέγα 3 Λιπαρά οξέα για την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

Μάλιστα ήταν σημαντική η διαφορά της αρτηριακής πίεσης ανάμεσα στα παχύσαρκα και τα υπέρβαρα παιδιά, αναλόγως με την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων από τη μητέρα τους. Έφθανε τα 3,94 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) για την συστολική πίεση και τα 4,97 mmHg για τη διαστολική.

«Οι διαφορές αυτές είναι στατιστικώς σημαντικές και απρόσμενες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Susan E. Carlson, από το Τμήμα Διατροφής & Διαιτητικής του Πανεπιστημίου του Κάνσας. «Έως τώρα ξέραμε ότι τα περιττά κιλά σχετίζονται με την αυξημένη αρτηριακή πίεση. Τώρα βλέπουμε ότι μερικές φορές αυτή η συσχέτιση εξαφανίζεται αν η μητέρα ενός ατόμου είχε καταναλώσει πολλά ω-3 λιπαρά οξέα πριν το φέρει στον κόσμο.

»Ως φαίνεται, η προγεννητική έκθεση στο DHA “προγραμματίζει” το αναπτυσσόμενο έμβρυο να είναι προστατευμένο από την υπέρταση που προκαλεί η παιδική παχυσαρκία».

Δεν αποκλείεται μάλιστα τα παιδιά να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα αυτή την «προστασία». Και αυτό, διότι προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η υψηλή πίεση στην παιδική ηλικία σημαίνει ακόμα υψηλότερη μετά την ενηλικίωση».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

https://www.dailymail.co.uk/health/article-6734443/Fish-oil-supplements-pregnancy-protect-children-high-blood-pressure.html

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2725492

 

Εγκυμοσύνη: Τα ω-3 λιπαρά οξέα  προστατεύουν το μωρό από την υπέρταση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.