Εξετάζοντας τη μεταφορά ενός μόνο εμβρύου στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Γιατί να μεταφέρω μόνο ένα έμβρυο;

Σε πολλά σύγχρονα κέντρα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης κυρίως στο εξωτερικό, προτιμάται εδώ και καιρό η μεταφορά ενός μονάχα εμβρύου στα πλαίσια διενέργειας ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό δε σχετίζεται απαραίτητα με το αν η γυναίκα έχει υποβληθεί σε φυσικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης ή έχει πάρει φάρμακα διέγερσης. Έχει να κάνει με τη φιλοσοφία της επιλογής του ενός καλύτερου εμβρύου για εμβρυομεταφορά (Single Embryo Transfer -SET) ή τη μίας βλαστοκύστης (SBT). Εφόσον ο κύκλος έχει πραγματοποιηθεί σωστά, η μεταφορά ενός μόνο εμβρύου, αφαιρεί σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους της πολλαπλής κύησης, χωρίς να μειώνει σημαντικά την πιθανότητα της επιτυχούς έκβασης μιας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

Στην επιστημονική κοινότητα, οι κίνδυνοι από την πολλαπλή κύηση μπορεί να έχουν σοβαρές, ακόμα και μοιραίες συνέπειες τόσο για τη μητέρα όσο και τα μωρά, είναι γνωστοί. Μία πολύδυμη κύηση εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία και την ευημερία των παιδιών που έχουν γεννηθεί μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Για το λόγο αυτό και μία πολύδυμη κύηση ανήκει στις… παρενέργειες της εξωσωματικής γονιμοποίησης και δε θεωρείται “μεγάλη επιτυχία”.

Έρευνες σε χώρες που κυρίως εφαρμόζουν τη μεταφορά ενός μόνο εμβρύου ή βλαστοκύστης (SET / SBT) όπως για παράδειγμα η Σουηδία, δείχνουν ότι τα τελικά ποσοστά επιτυχίας δεν μειώνονται όταν η SET χρησιμοποιείται στο μεγαλύτερο ποσοστό των θεραπειών, δεδομένου του μπορεί να χρησιμοποιηθούν και τα υπόλοιπα καλά έμβρυα της προσπάθειας τα οποία έχουν καταψυχθεί.

Εάν δηλαδή η εμβρυομεταφορά στον “φρέσκο” κύκλο δεν είναι επιτυχής, μπορείτε να έχετε κατεψυγμένα έμβρυα που θα μεταφερθούν σε μεταγενέστερη κύκλο θεραπείας. Μία τέτοια προσέγγιση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, όμως, εάν ανήκετε στην κατηγορία υψηλού κινδύνου πολύδυμης κύησης, θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η μεταφορά ενός και μόνο εμβρύου.

Είναι η εμφύτευση ενός μόνο εμβρύου σωστή επιλογή για μένα;

Η μεταφορά ενός μόνο εμβρύου ή βλαστοκύστης δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος για όλους και ο γιατρός σας θα το συνιστούσε μόνο εάν θεωρεί πως οι πιθανότητες σας να συλλάβετε είναι πολύ καλές και ως εκ τούτου ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου για πολύδυμη κύηση.

Συνήθως, τα ζευγάρια που επιλέγονται για τη μεταφορά ενός μόνο εμβρύου είναι εκείνα που:

  • Η γυναίκα είναι νεαρής ηλικίας, κάτω από 35- 36 ετών.
  • Υπάρχει τουλάχιστον ένα ποιοτικά άριστο έμβρυο
  • Είναι η πρώτη ή η δεύτερη προσπάθεια, δηλαδή δεν υπάρχει ένα βεβαρυμένο ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων προσαθειών
  • Πρέπει να πραγματοποιηθεί φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης
  • Η γυναίκα πάσχει από κάποια ασθένεια, πχ καρδιοπάθεια, διαβήτη, και μία πολύδυμη κύηση θα έκανε την εγκυμοσύνη ακόμα μεγαλύτερου ρίσκου.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συζητήσετε τις επιλογές που μπορεί να έχετε με το γιατρό σας, ώστε η όποια θεραπευτική προσέγγιση, όχι μόνο να στεφεί με επιτυχία, αλλά και να θέσει τις βάσεις για μία υγιή, χωρίς επιπλοκές εγκυμοσύνη.

ΠΗΓΗ

 

 

Εξετάζοντας τη μεταφορά ενός μόνο εμβρύου στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Related Posts

Πότε να αρχίσω να ανησυχώ για την γονιμότητα μου;

Έχεις αρχίσει να αναρωτιέσαι μήπως είσαι υπογόνιμη; Μάθε ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και πώς μπορείς μέσα από τη σωστή διερεύνηση, να ανοίξεις το δρόμο προς την μητρότητα, αντί να παλεύεις μόνη, με τους φόβους και τις αγωνίες σου… Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, κάθε ζευγάρι, πρέπει να διερευνήσει μία πιθανή υπογονιμότητα, μετά από

Έχω ενδομητρίωση. Μπορώ να μείνω έγκυος;

Μία συχνή ανησυχία πολλών νέων γυναικών στις οποίες υπάρχει υποψία ή ακόμα και διάγνωση ενδομητρίωσης είναι αν μπορούν να μείνουν έγκυες και αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουν προκειμένου να επιτύχουν με ασφάλεια μία εγκυμοσύνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.