Πώς η ηλικία επηρεάζει την επίτευξη εγκυμοσύνης

Κάθε γυναίκα γεννιέται έχοντας όλα τα ωάρια που αναλογούν για όλα τα αναπαραγωγικά χρόνια της. Καθώς μεγαλώνει, η ποσότητα των ωαρίων της μειώνεται και η ποιότητα, από μία ηλικία και μετά φθίνει. Μόλις ο αριθμός των ωαρίων κοντεύει να εξαντληθεί, η γυναίκα μπαίνει στη φάση της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, υπάρχει μια περίοδο αρκετών ετών πριν από την εμμηνόπαυση, κατά την οποία η γυναίκα, ενώ έχει ωάρια και εξακολουθεί να έχει ωορρηξία, δεν μπορεί πλέον να μείνει έγκυος.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η απάντηση είναι απλή: Η ποιότητα των ωαρίων της δεν είναι πλέον καλή. Τα ωάρια είναι κύτταρα και, ακριβώς όπως και κάθε άλλο κύτταρο στο σώμα, έτσι και αυτά γερνούν όπως και ο υπόλοιπος οργανισμός, καθώς το άτομο μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που τα ωάρια απελευθερώνονται, κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, φέρουν συχνά ελαττώματα που δεν τους επιτρέπουν να γονιμοποιηθούν και να επιτευχθεί μια εγκυμοσύνη με φυσιολογική γονιμοποίηση.

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τα ωάρια με οποιοδήποτε μηχάνημα, το οποίο, όταν είναι καινούριο, λειτουργεί πολύ καλά. Όσο περνούν τα χρόνια, ακόμα και αν δεν έχει πολυχρησιμοποιηθεί, θα παρουσιάζει ελαττώματα, θα παθαίνει βλάβες μέχρι να πάψει να λειτουργεί.

Τα ωάρια κάθε γυναίκας περνούν από την ίδια διαδικασία γήρανσης με την πάροδο του χρόνου και αυτό αποτυπώνεται και στα πιο σημαντικά στάδια της ανάπτυξής τους, δηλαδή κατά την ωορρηξία και κατά τη γονιμοποίηση τους από το σπέρμα. Έτσι, για μια γυναίκα που είναι 35 ετών, το ωάριο της είναι, επίσης, 35 ετών και αυτή είναι και η ηλικία του όταν περνά μέσα από τα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης που αναφέραμε πιο πριν.

Μια γυναίκα που είναι 45 ετών διαθέτει ωάρια 45 ετών, τα οποία το πιο πιθανό είναι να έχουν υποστεί κάποια μηχανική «βλάβη» κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας ή της γονιμοποίησης, που θα οδηγήσει είτε σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες κατά τη σύλληψη ή σε μη επιτυχή σύλληψη και εγκυμοσύνη.

Με απλά λόγια, είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες πάνω από την ηλικία των 40 ετών να μείνουν έγκυοι, επειδή είναι λιγότερο πιθανό το ωάριο να αναπτυχθεί φυσιολογικά και να έχουμε μια υγιή εγκυμοσύνη.

Το θετικό που πρέπει να θυμούνται οι γυναίκες που μεγαλώνουν και δεν έχουν ακόμα αποφασίσει να κάνουν παιδί -είτε για προσωπικούς ή επαγγελματικούς ή άλλους λόγους- είναι ότι μπορούν με την κρυοσυντήρηση των ωαρίων τους πριν ή κοντά στην ηλικία των 35 χρόνων, όπου η ποιότητα των ωαρίων είναι αρκετά καλή, να μην έχουν το άγχος των πιθανοτήτων απέναντί τους, όταν οι συγκυρίες το επιτρέψουν να αποκτήσουν μωρό.

Πώς η ηλικία επηρεάζει την επίτευξη εγκυμοσύνης

Related Posts

Κινητό στην εγκυμοσύνη: μπορείς να το χρησιμοποιείς άφοβα;

Νέα μελέτη σου δίνει την άδεια να το κάνεις. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health, οι επικοινωνιακές και γνωσιακές δεξιότητες των παιδιών δε φαίνεται να συνδέονται με το αν η μέλλουσα μητέρα χρησιμοποιεί το κινητό στην εγκυμοσύνη. Τα ευρήματα αυτά παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις για την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Θες να μείνεις έγκυος ξανά; Να τι πρέπει να ξέρεις

Ο πρώτος σας τοκετός είναι πλέον μία όμορφη ανάμνηση, και εσύ περήφανη μαμά σε ένα υπέροχο πλάσμα. Όμως να που πάλι έχει αρχίσει μέσα σου το βιολογικό σου ρολόι να κάνει τικ-τακ... Δεν έχει σημασία σε ποια ηλικία βρίσκεσαι, το μόνο σίγουρο είναι πως μέσα σου νοιώθεις έτοιμη να μείνεις έγκυος ξανά.

Θυρεοειδικά νοσήματα και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχει η μέλλουσα μαμά

Η μέλλουσα μαμά είτε πάσχει από κάποιο θυρεοειδικό νόσημα είτε έχει οριακής λειτουργίας θυρεοειδή είτε δεν είχε ποτέ μέχρι την έναρξη της κύησης σχετικό πρόβλημα, θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις ελέγχου της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς έχουν σοβαρές

Η λήψη βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης για το μωρό

Τα οφέλη της βιταμίνης D δεν εξαντλούνται σε όσα ήδη γνωρίζουμε. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Neurology δίνει στις εγκύους έναν ακόμη λόγο για να πάρουν αυτή τη βιταμίνη: Τη μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) για τα μωρά.

Έχω ενδομητρίωση. Μπορώ να μείνω έγκυος;

Μία συχνή ανησυχία πολλών νέων γυναικών στις οποίες υπάρχει υποψία ή ακόμα και διάγνωση ενδομητρίωσης είναι αν μπορούν να μείνουν έγκυες και αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουν προκειμένου να επιτύχουν με ασφάλεια μία εγκυμοσύνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.