Η λήψη βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης για το μωρό

Τα πολλά και γνωστά τα οφέλη της βιταμίνης D στον οργανισμό μας καθιστούν την επαρκή της λήψη απολύτως απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρώτα απ’ όλα, για τη σωστή ανάπτυξη των οστών του μωρού.

Όμως, τα οφέλη της βιταμίνης D δεν εξαντλούνται σε όσα ήδη γνωρίζουμε. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Neurology δίνει στις εγκύους έναν ακόμη λόγο για να πάρουν αυτή τη βιταμίνη: Τη μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) για τα μωρά.

Πώς προλαμβάνεται με τη βιταμίνη D η ΣΚΠ

Οι ερευνητές εντόπισαν νεαρούς ενήλικες που είχαν διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας, από το μητρώο ενός φινλανδικού νοσοκομείου, και τους συνέδεσαν με τα στοιχεία που αφορούσαν τις μητέρες που γέννησαν εκείνη την περίοδο.

Οι επιστήμονες εντόπισαν 176 περιστατικά σκλήρυνσης κατά πλάκας στα παιδιά αυτών των γυναικών και τα συνέκριναν με τα αποτελέσματα 326 εξετάσεων. Μέτρησαν τα επίπεδα της βιταμίνης D και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες που είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν 90% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΣΚΠ ως ενήλικες από ό, τι τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες που δεν είχαν ανεπάρκεια βιταμίνη D.

Πώς συνδέονται βιταμίνη D και ΣΚΠ

Η σύνδεση μεταξύ της βιταμίνης D και ΣΚΠ δεν είναι απόλυτα κατανοητή, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη της βιταμίνης συνδέεται με ΣΚΠ στους ενήλικες. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, καταστρέφοντας τις νευρικές ίνες και παρεμποδίζοντας τα σήματα που τα νεύρα στέλνουν στον εγκέφαλο.

Η βιταμίνη D, της οποίας ο ρόλος πιστεύαμε ότι αφορά μόνο την υγεία των οστών, πρόσφατα αποδείχθηκε ότι επιδρά, επίσης, και στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το πώς ακριβώς η βιταμίνη D επηρεάζει τον κίνδυνο της σκλήρυνσης κατά πλάκας δεν είναι γνωστό. Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ότι μπορεί να αποτρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα από την απόκριση που παρατηρείται στη ΣΚΠ.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, είναι λογικό ότι η έλλειψη βιταμίνης D στη μήτρα θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο που διατρέχει ένα παιδί να αναπτύξει ΣΚΠ αργότερα στη ζωή του, όπως αποδείχθηκε από τα στοιχεία των γυναικών που εξέτασε η μελέτη.

Ακόμη και σε πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνης, η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. 

Ο ρόλος των συμπληρωμάτων βιταμίνης D

Οι ποσότητες της Βιταμίνης D που περιέχονται σε προγεννητικές βιταμίνες όπως το IOFOLEN θεωρούνται συνήθως επαρκείς (αν και ακόμα και οι 1.000 έως 2.000 μονάδες είναι ασφαλείς). Ωστόσο, κάθε γυναίκα θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό της πριν τη λήψη επιπλέον βιταμινών και συμπληρωμάτων από ό, τι παίρνει προγεννητικά, προκειμένου να διαπιστώσει αν το χρειάζεται πραγματικά και κατά πόσο θα την ωφελήσει.

Επειδή απορροφούμε το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D από τον ήλιο, οι έγκυες θα πρέπει να επιβεβαιώνουν μαζί με το γιατρό τους ότι παίρνουν επαρκείς ποσότητες κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον στη μελέτη είναι το ότι πολλοί ασθενείς με ΣΚΠ έχουν γενέθλια την άνοιξη!

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι το κάπνισμα και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο για ΣΚΠ. Άρα, οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν το κάπνισμα και να διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος, μειώνοντας τους κίνδυνους για την υγεία τη δική τους και του μωρού τους.

Όπως δημοσιεύτηκε στο www.bilalisgynaikologos.gr

Η λήψη βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης για το μωρό

Related Posts

Κινητό στην εγκυμοσύνη: μπορείς να το χρησιμοποιείς άφοβα;

Νέα μελέτη σου δίνει την άδεια να το κάνεις. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health, οι επικοινωνιακές και γνωσιακές δεξιότητες των παιδιών δε φαίνεται να συνδέονται με το αν η μέλλουσα μητέρα χρησιμοποιεί το κινητό στην εγκυμοσύνη. Τα ευρήματα αυτά παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις για την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Θες να μείνεις έγκυος ξανά; Να τι πρέπει να ξέρεις

Ο πρώτος σας τοκετός είναι πλέον μία όμορφη ανάμνηση, και εσύ περήφανη μαμά σε ένα υπέροχο πλάσμα. Όμως να που πάλι έχει αρχίσει μέσα σου το βιολογικό σου ρολόι να κάνει τικ-τακ... Δεν έχει σημασία σε ποια ηλικία βρίσκεσαι, το μόνο σίγουρο είναι πως μέσα σου νοιώθεις έτοιμη να μείνεις έγκυος ξανά.

Θυρεοειδικά νοσήματα και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχει η μέλλουσα μαμά

Η μέλλουσα μαμά είτε πάσχει από κάποιο θυρεοειδικό νόσημα είτε έχει οριακής λειτουργίας θυρεοειδή είτε δεν είχε ποτέ μέχρι την έναρξη της κύησης σχετικό πρόβλημα, θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις ελέγχου της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς έχουν σοβαρές

Πώς η ηλικία επηρεάζει την επίτευξη εγκυμοσύνης

Όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα αποφασίζουν να αποκτήσουν μωρό σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι συνέβαινε παλαιότερα. Έχουν, όμως, την πολυτέλεια να αποφασίζουν με βάση κοινωνικά ή οικονομικά κριτήρια πότε θα αποκτήσουν παιδί, αγνοώντας τις φυσιολογικές λειτουργίες και το βιολογικό ρολόι;

Ο ρόλος του ιωδίου στην εγκυμοσύνη για ένα υγιές μωρό.

Το έμβρυο κατά το 1ο μισό της κύησης εξαρτάται απόλυτα από τις θυρεοειδικές ορμόνες της μητέρας του, που για το λόγο αυτό αυξάνεται η παραγωγή τους κατά 50% . Γίνεται λοιπόν κατανοητό πόσο σημαντική είναι η επάρκεια του Ιωδίου στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.