Θυρεοειδικά νοσήματα και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχει η μέλλουσα μαμά

Η μέλλουσα μαμά είτε πάσχει από κάποιο θυρεοειδικό νόσημα είτε έχει οριακής λειτουργίας θυρεοειδή είτε δεν είχε ποτέ μέχρι την έναρξη της κύησης σχετικό πρόβλημα, θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις ελέγχου της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε πολλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Ο αδένας, που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς παράγει δύο ζωτικής σημασίας ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3), οι οποίες, με τη σειρά τους, ρυθμίζουν απαραίτητες κυτταρικές λειτουργίες για την κατανάλωση ενέργειας στους ιστούς.

Τα θυρεοειδικά νοσήματα πολύ συχνά στην εγκυμοσύνη

Αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή διαταραχή στην εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτιμάται ότι εμφανίζεται έκδηλος υποθυρεοειδισμός σε ποσοστό 0.3 – 0.5%, υποκλινικός θυρεοειδισμός σε ποσοστό 2 – 3% και υπερθυρεοειδισμός σε ποσοστό 0.1 – 0.4%.

Γυναίκες και παιδιά οι ευάλωτες ομάδες στα θυρεοειδικά νοσήματα

Ιδιαίτερα στις γυναίκες, η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Ηashimoto αποτελεί την πιο συχνή νόσο του θυρεοειδούς και την κύρια αιτία υποθυρεοειδισμού, με πέντε φορές μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι στους άνδρες. Η Ελλάδα, δυστυχώς, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των κρατών που παρουσιάζουν σημαντική άνοδο των ποσοστών της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας και στα παιδιά. Για το λόγο αυτόν, φέτος η διεθνής εβδομάδα υποστήριξης των ασθενών με νόσους του θυρεοειδούς είναι αφιερωμένη στα παιδιά.

Απολύτως απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση της εγκύου
Για την παρακολούθηση της εγκύου από τον ενδοκρινολόγο και το γυναικολόγο και τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς, η Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, κα Μαρία Αλεβιζάκη, επεσήμανε στο mom’s club:

«Κατά την εγκυμοσύνη, η γυναίκα που πάσχει από θυρεοειδικό νόσημα πρέπει να συμβουλευτεί άμεσα –με την αρχή της κύησης, ήδη από τη θετική απάντηση στο τεστ εγκυμοσύνης– τον ενδοκρινολόγο ή το γυναικολόγο, ο οποίος την παρακολουθεί. Ανάλογα με τις εξετάσεις και την περίπτωση ο ενδοκρινολόγος ορίζει τη θεραπεία. Στη συνέχεια, ο γυναικολόγος παρακολουθεί την έγκυο καθώς και εκείνος είναι ενήμερος και άμεσα υπεύθυνος για την υγεία της ίδιας και του μωρού. Οι γυναικολόγοι γνωρίζουν να καθοδηγήσουν τις εγκύους, για το ποιες εξετάσεις πρέπει να διενεργηθούν κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Ακόμα, όμως, και αν δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ στη γυναίκα κάποιο πρόβλημα  με το θυρεοειδή, με την έναρξη της κύησης, ο γιατρός συστήνει να γίνει άμεσα, τουλάχιστον, ο έλεγχος της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH)».

Οι ανάγκες της θυρεοειδικής λειτουργίας αυξάνονται κατά 30% κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξηγεί η κα Αλεβιζάκη. Ο Θυρεοειδής που λειτουργεί φυσιολογικά, απλώς αυξάνει τη λειτουργία του και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ανάπτυξης του εμβρύου. «Στην περίπτωση που ο θυρεοειδής αδένας δε λειτουργεί σωστά ή που είναι οριακός στη λειτουργία του πρέπει αυτό το επιπλέον 30% της λειτουργίας να το λάβει η γυναίκα με χάπι. Υπάρχουν γυναίκες που μόνο στην εγκυμοσύνη τους λαμβάνουν το χάπι για το θυρεοειδή, επειδή μέχρι τότε δούλευε σε οριακό στάδιο ο θυρεοειδής τους και δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη ανάγκη», συμπληρώνει η κα Αλεβιζάκη.

Ποιες οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου
Για την πολύ σημαντική παράμετρο των διαταραχών στην εγκεφαλική ανάπτυξη και λειτουργία του εμβρύου, όταν δε ρυθμιστεί η έγκυος που πάσχει από υποθυροειδισμό, ρωτήσαμε την κα Χριστίνα Κανακά – Gantenbein, Καθηγήτρια Παιδικής Ενδοκρινολογίας & Νεανικού Διαβήτη, στην Ιατρική της Αθήνας.

«Στο 1ο τρίμηνο της κύησης, δεν έχει ολοκληρωθεί η οντογένεση του θυρεοειδούς του εμβρύου και εξαρτάται αποκλειστικά από την επάρκεια της θυροξίνης της μητέρας, για αυτό και πρέπει να αυξάνεται κατά 30% η λειτουργία του θυρεοειδούς. Εάν η μητέρα είναι επαρκής, το καλύπτει. Εάν όμως έχει υποθυροειδισμό, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του παιδιού. Αν δε ρυθμιστεί, υπάρχει ο κίνδυνος για το παιδί να ελαττωθεί κατά 5 έως 7 μονάδες ο δείκτης νοημοσύνης του».

«Κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό είναι να κατανοήσει η μητέρα ότι δεν πρέπει να λαμβάνει τη θυροξίνη μαζί με το ασβέστιο, γιατί καθυστερεί η απορρόφηση της θυροξίνης, όταν υπάρχει σύγχρονη λήψη ασβεστίου και έτσι απορρυθμίζεται. Για αυτό, ο έλεγχος της TSH ορμόνης στην εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντικός».

Η θυροειδίτιδα αυξάνει και τον κίνδυνο αποβολών, σε μικρό ποσοστό αλλά υπαρκτό, όπως τόνισε η κα Κανακά. Στο 1ο τρίμηνο λοιπόν, η μητέρα έχει μεγάλη σημασία να είναι πολύ καλά ρυθμισμένη. Θα πάρει από το γυναικολόγο της οδηγίες σχετικά με τη λήψη ασβεστίου αλλά θα προσέξει και τη λήψη θυροξίνης, να μην είναι ταυτόχρονη.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς (World Thyroid Day, 25 Μαΐου), που είναι ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης καλό είναι κάθε γυναίκα που σκέφτεται την απόκτηση παιδιού να κάνει έναν έλεγχο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς της, καθώς τα συμπτώματα των θυρεοειδικών παθήσεων είναι, πολλές φορές, ήπια και αυτό αποτελεί την κύρια αιτία που ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενούντων αγνοεί ότι πάσχει.

Θυρεοειδικά νοσήματα και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχει η μέλλουσα μαμά

Related Posts

Κινητό στην εγκυμοσύνη: μπορείς να το χρησιμοποιείς άφοβα;

Νέα μελέτη σου δίνει την άδεια να το κάνεις. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health, οι επικοινωνιακές και γνωσιακές δεξιότητες των παιδιών δε φαίνεται να συνδέονται με το αν η μέλλουσα μητέρα χρησιμοποιεί το κινητό στην εγκυμοσύνη. Τα ευρήματα αυτά παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις για την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Θες να μείνεις έγκυος ξανά; Να τι πρέπει να ξέρεις

Ο πρώτος σας τοκετός είναι πλέον μία όμορφη ανάμνηση, και εσύ περήφανη μαμά σε ένα υπέροχο πλάσμα. Όμως να που πάλι έχει αρχίσει μέσα σου το βιολογικό σου ρολόι να κάνει τικ-τακ... Δεν έχει σημασία σε ποια ηλικία βρίσκεσαι, το μόνο σίγουρο είναι πως μέσα σου νοιώθεις έτοιμη να μείνεις έγκυος ξανά.

Πώς η ηλικία επηρεάζει την επίτευξη εγκυμοσύνης

Όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα αποφασίζουν να αποκτήσουν μωρό σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι συνέβαινε παλαιότερα. Έχουν, όμως, την πολυτέλεια να αποφασίζουν με βάση κοινωνικά ή οικονομικά κριτήρια πότε θα αποκτήσουν παιδί, αγνοώντας τις φυσιολογικές λειτουργίες και το βιολογικό ρολόι;

Η λήψη βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης για το μωρό

Τα οφέλη της βιταμίνης D δεν εξαντλούνται σε όσα ήδη γνωρίζουμε. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Neurology δίνει στις εγκύους έναν ακόμη λόγο για να πάρουν αυτή τη βιταμίνη: Τη μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) για τα μωρά.

Ο ρόλος του ιωδίου στην εγκυμοσύνη για ένα υγιές μωρό.

Το έμβρυο κατά το 1ο μισό της κύησης εξαρτάται απόλυτα από τις θυρεοειδικές ορμόνες της μητέρας του, που για το λόγο αυτό αυξάνεται η παραγωγή τους κατά 50% . Γίνεται λοιπόν κατανοητό πόσο σημαντική είναι η επάρκεια του Ιωδίου στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.