Κινητό στην εγκυμοσύνη: μπορείς να το χρησιμοποιείς άφοβα;

Νέα μελέτη σου δίνει την άδεια να το κάνεις.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health, οι επικοινωνιακές και γνωσιακές δεξιότητες των παιδιών δε φαίνεται να συνδέονται με το αν η μέλλουσα μητέρα χρησιμοποιεί το κινητό στην εγκυμοσύνη. Τα ευρήματα αυτά παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις για την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων.

Ο Δρ Ελένη Παπαδοπούλου, επικεφαλής συγγραφέας από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, δηλώνει: «Υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που έχει η έκθεση του εμβρύου σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων, όπως αυτά που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα, οι οποίες βασίζονται κυρίως σε αναφορές από πειραματικές μελέτες που έχουν γίνει σε ζωικούς οργανισμούς, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν  την υπόθεση ότι η έκθεση τψν εμβρύων σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων, όπως αυτά που εκπέμπονται από το κινητό τηλέφωνο, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εκφορά του λόγου και την επικοινωνία του παιδιού.»

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από μια μεγάλη νορβηγική μελέτη, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από δεδομένα που συλλέγονται από τις μητέρες και τα παιδιά τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εγκυμοσύνη. Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται στην παρούσα μελέτη συμπεριέλαβαν 45.389 ζευγάρια μητέρας-παιδιού για τα οποία ήταν διαθέσιμα ερωτηματολόγια σχετικά με τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και  διαφορετικές νευροαναπτυξιακές δυκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στις ηλικίες 3 και 5.

Ο καθηγητής Jan Alexander, αρχισυντάκτης της μελέτης  που πραγματοποιήθηκε στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, δήλωσε:

«Η έρευνά μας έδειξε για πρώτη φορά ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου από τις μέλλουσες μητέρες μπορεί στην πραγματικότητα να έχει θετικό αντίκτυπο. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσει το παιδί γλωσσικές και κινητικές δυσκολίες στην ηλικία των 3 ετών.»

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από χρήστες κινητών τηλεφώνων είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο να χρησιμοποιούν απλουστευμένες προτάσεις, 14% χαμηλότερο κίνδυνο ατελούς γραμματικής και 31% χαμηλότερο κίνδυνο να έχουν καθυστέρηση στην ομιλία στην ηλικία των τριών ετών, σε σύγκριση με τα παιδιά των γυναικών οι οποίες δεν χρησιμοποιούσαν κινητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα παιδιά που γεννιούνται από χρήστες κινητών τηλεφώνων είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο περιορισμένων κινητικών δεξιοτήτων στην ηλικία των τριών ετών, σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννιούνται από μη-χρήστες των κινητών τηλεφώνων.

Ο καθηγητής Jan Alexander καταλήγει: «Η μελέτη μας παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου από έγκυες γυναίκες δεν συνδέεται με κίνδυνο στις νευροαναπτυξιακές ικανότητες του εμβρύου. Τα ευεργετικά αποτελέσματα που αναφέρουμε θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή λόγω των κοινών περιορισμών σε μελέτες. Τα ευρήματα  αυτά θα πρέπει τουλάχιστον να ανακουφίσουν τις μητέρες που ανησυχούν για τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

ΠΗΓΗ: BioMed Central

 

Fertilovit For2:

Tώρα και στην Ελλάδα, ένα μοναδικό συμπλήρωμα διατροφής για την εγκυμοσύνη και την περίοδο του θηλασμού

Κινητό στην εγκυμοσύνη: μπορείς να το χρησιμοποιείς άφοβα;

Related Posts

Θες να μείνεις έγκυος ξανά; Να τι πρέπει να ξέρεις

Ο πρώτος σας τοκετός είναι πλέον μία όμορφη ανάμνηση, και εσύ περήφανη μαμά σε ένα υπέροχο πλάσμα. Όμως να που πάλι έχει αρχίσει μέσα σου το βιολογικό σου ρολόι να κάνει τικ-τακ... Δεν έχει σημασία σε ποια ηλικία βρίσκεσαι, το μόνο σίγουρο είναι πως μέσα σου νοιώθεις έτοιμη να μείνεις έγκυος ξανά.

Θυρεοειδικά νοσήματα και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχει η μέλλουσα μαμά

Η μέλλουσα μαμά είτε πάσχει από κάποιο θυρεοειδικό νόσημα είτε έχει οριακής λειτουργίας θυρεοειδή είτε δεν είχε ποτέ μέχρι την έναρξη της κύησης σχετικό πρόβλημα, θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις ελέγχου της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς έχουν σοβαρές

Πώς η ηλικία επηρεάζει την επίτευξη εγκυμοσύνης

Όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα αποφασίζουν να αποκτήσουν μωρό σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι συνέβαινε παλαιότερα. Έχουν, όμως, την πολυτέλεια να αποφασίζουν με βάση κοινωνικά ή οικονομικά κριτήρια πότε θα αποκτήσουν παιδί, αγνοώντας τις φυσιολογικές λειτουργίες και το βιολογικό ρολόι;

Η λήψη βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης για το μωρό

Τα οφέλη της βιταμίνης D δεν εξαντλούνται σε όσα ήδη γνωρίζουμε. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Neurology δίνει στις εγκύους έναν ακόμη λόγο για να πάρουν αυτή τη βιταμίνη: Τη μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) για τα μωρά.

Ο ρόλος του ιωδίου στην εγκυμοσύνη για ένα υγιές μωρό.

Το έμβρυο κατά το 1ο μισό της κύησης εξαρτάται απόλυτα από τις θυρεοειδικές ορμόνες της μητέρας του, που για το λόγο αυτό αυξάνεται η παραγωγή τους κατά 50% . Γίνεται λοιπόν κατανοητό πόσο σημαντική είναι η επάρκεια του Ιωδίου στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.