Μαμάδες χωρίς άγχος; Και όμως γίνεται!

Δεν υπάρχει η τέλεια μαμά. Και αυτό να το θυμάσαι κάθε φορά που νοιώθεις πως δεν μπορείς να τα κάνεις όλα…τέλεια. Κατάλαβε πως η ανατροφή των παιδιών είναι μια συνεχής ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη.

Είσαι μαμά! Η ζωή σου έχει σίγουρα αποκτήσει ένα άλλο νόημα και βλέπεις τον κόσμο από μία άλλη οπτική γωνία… Στην μητρότητα, όλα συνοδεύονται από αγάπη και από έναν ισχυρό δεσμό ανάμεσα σε εσένα και το μωρό σου. Η άφιξη του μωρού στο σπίτι είναι συναρπαστική, αλλά ταυτόχρονα σε αγχώνει σε κάποιο βαθμό. Το ίδιο συμβαίνει και με το σύντροφο σου. Μαζί, προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε τους φόβους και τα άγχη σας, φροντίζοντας το νέο μέλος της οικογένειας σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για αυτό και εμείς, μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές χρήσιμες συμβουλές για μαμάδες και μπαμπάδες χωρίς άγχος!

Συμπλήρωσε τον.. κύκλο γνωριμιών σου.

Η ιδιότητα του γονιού είναι σύνθετη και πολύπλοκη. Είναι σίγουρο ότι για τα επόμενα χρόνια θα χρειαστείς δίπλα σου ανθρώπους που θα «μιλάτε την ίδια γλώσσα». Θα κατανοούν τις χαρές και τις αγωνίες σου και θα δικαιολογούν τα λάθη και τις παραλήψεις σου. Μοιράσου λοιπόν την αγωνία και τις σκέψεις σου και με άλλους, ίσως και πιο έμπειρους γονείς και θα δεις πόσα λίγα είναι τελικά αυτά για τα οποία πραγματικά έχει νόημα να αγχώνεσαι.

Διατήρησε τις επαφές με τους φίλους σας.

Ως ζευγάρι, κρατήστε επαφή με τους φίλους που είχατε προτού αποκτήσετε παιδιά. Ακόμα και όταν είναι δύσκολο, προσπάθησε για αυτό και “κλέψε” μία ώρα για έναν καφέ με μία φίλη σου. Κάθε μαμά έχει ανάγκη να βλέπει τις φίλες της, ανεξάρτητα σε ποια φάση στη ζωή τους βρίσκονται εκείνες.

Γίνε ενεργό μέλος της «γειτονιάς» σου.

Η απομόνωση γεννά άγχος και είναι εχθρός. Σιγά σιγά, γνώρισε ανθρώπους που μένουν κοντά σε εσένα, μίλησε μαζί τους και ανέπτυξε σχέσεις που κάποια στιγμή μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες τώρα που είσαι μαμά. Έτσι, θα προσφέρεις το καλό παράδειγμα στο παιδί σου και την ευκαιρία να κάνει νέους φίλους.

Κάνε το σπίτι σου «ασφαλές» και «οικογενειακό».

Επανεξέτασε τον τρόπο που χρησιμοποιείς τους χώρους στο σπίτι σου και διαμόρφωσε το έτσι ώστε να εξυπηρετεί της ανάγκες της νέας σου οικογένειας. Δημιούργησε χώρους χαλάρωσης και παιχνιδιού με το μωρό σου που είναι ασφαλείς και δημιουργούν ένα αίσθημα ζεστασιάς και θαλπωρής. Είναι αγχωτικό να νιώθεις ότι βρίσκεσαι συνεχώς σε ένα περιβάλλον που δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες σου ως μητέρα και δε σε ικανοποιεί. Άφησε όμως ένα χώρο μόνο για εσένα και το σύντροφο σου. Σίγουρα θα σας χρειαστεί.

Βάλε γερά θεμέλια στη λήψη αποφάσεων.

Να είσαι σαφής για το τι έχει μεγαλύτερη σημασία για την οικογένειά σου. Βρες τις αξίες σου, τα θέλω σου, τις αρχές σου και μείνε σταθερή σε αυτές όταν πρέπει να αποφασίσεις κάτι. Όταν είσαι σε αρμονία με τις αξίες σου, αποκτάς αυτόματα μια αίσθηση ηρεμίας.

Μην υπερβάλεις

Θα πρέπει να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες από τα παιδιά σου. Αν γνωρίζεις, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς ενός παιδιού που αναμένονται σε κάθε ηλικία, θα μπορέσεις να δείξεις περισσότερη κατανόηση και να αντιδράσεις σωστά στην περίπτωση που δεις κάποια συμπεριφορά που δεν φαίνεται φυσιολογική. Η μήπως τελικά είναι; Διάβασε τα κατάλληλα βιβλία και ρώτα αν χρειαστεί και την γνώμη του ειδικού. Μην βιαστείς να υπερβάλεις. Να θυμάσαι πως συνήθως τα πράγματα είναι πιο απλά.

Μην απογοητεύεσαι από… εσένα

Δεν υπάρχει η τέλεια μαμά. Και αυτό να το θυμάσαι κάθε φορά που νοιώθεις πως δεν μπορείς να τα κάνεις όλα…τέλεια. Κατάλαβε πως η ανατροφή των παιδιών είναι μια συνεχής ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη. Δεν πρέπει και δε χρειάζεται να περιμένεις από τον εαυτό σου να είναι τέλειος. Κανένας γονιός δεν είναι. Οπότε χαλάρωσε και απόλαυσε τα ψεγάδια της μητρότητας.

Φρόντισε τον εαυτό σου και τη σχέση σου.

Ίσως, η πιο σημαντική μας συμβουλή…

Μην ξεχνάς ότι για να είναι τα παιδιά ευτυχισμένα πρέπει να είναι και η μαμά… Αφιέρωσε όσο χρόνο χρειάζεσαι για εσένα αλλά και για το σύντροφο σου και προσπαθήστε να διατηρήσετε τη σχέση σας ζωντανή. Δώστε στο παιδί σας το πρότυπο μίας δεμένης και αγαπημένης οικογένειας και όλα θα κυλήσουν από μόνα τους.

Μαμάδες χωρίς άγχος; Και όμως γίνεται!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.