Μπορώ να προστατέψω το μωρό μου από τη γαστρεντερίτιδα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η λοίμωξη οφείλεται στο ροταϊό. Το μωρό είναι ανόρεκτο αλλά και όταν φάει κάτι, το στομαχάκι του δεν το κρατάει, χάνει βάρος, κινδυνεύει από αφυδάτωση.  Αν η λοίμωξη συνοδεύεται και από πυρετό, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς το στομαχάκι του δεν μπορεί να κρατήσει ούτε το αντιπυρετικό και επιτείνεται ο κίνδυνος της αφυδάτωσης. Τις περισσότερες φορές κρίνεται από το γιατρό απαραίτητη η εισαγωγή στο νοσοκομείο για να μην αφυδατωθεί ο ευαίσθητος παιδικός οργανισμός.

Είναι λογικό οι μαμάδες να αναρωτιούνται αν μπορούν να κάνουν κάτι για να προστατέψουν το μωρό από τον κίνδυνο να κολλήσει γαστρεντερίτιδα. Ρωτήσαμε την κα Βασιλική Συριοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, για τη συχνότητα της νόσου και τη δυνατότητα πρόληψης:

«Ο ροταϊός αποτελεί την κύρια αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας σε βρέφη και μικρά παιδιά, προκαλώντας κυρίως διάρροια και έμετο, αλλά και άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, πόνο στην κοιλιά, πονοκέφαλο και αδιαθεσία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα, το 50% των εισαγωγών παιδιών έως 5 ετών σε νοσοκομεία, καθώς και επισκέψεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών λόγω οξείας γαστρεντερίτιδας, οφείλεται στο ροταϊό.

Ο εμβολιασμός αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης της σοβαρής διάρροιας και εμέτου, που οφείλεται στο ροταϊό, παρέχοντας σημαντική προστασία από έναν κοινό ιό, ο οποίος όμως μπορεί να προκαλέσει σοβαρή οξεία γαστρεντερίτιδα και επιπλοκές κυρίως σε νεογνά και βρέφη. Ο εμβολιασμός για το ροταϊό προλαμβάνει την προσβολή του παιδιού από τον ιό, μειώνει τις γαστρεντερίτιδες καθώς και τον κίνδυνο νοσηλείας.

Για το λόγο αυτό, τα εμβόλια έναντι του ροταϊού συστήνονται από το «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών» και τον «Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ροταϊός είναι εξαιρετικά ανθεκτικός και πολύ μεταδοτικός: παραμένει στις επιφάνειες του χώρου μας για πολλές εβδομάδες και δε σκοτώνεται με τις συνηθισμένες πρακτικές υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών. Είναι λογικό, λοιπόν, η λοίμωξη να μεταδίδεται τόσο εύκολα.

Πότε γίνεται το εμβόλιο;

Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της GSK ολοκληρώνεται με δύο δόσεις. Γίνεται στο μωράκι από την ηλικία των 2 μηνών έως τον 6ο μήνα. Επειδή το ίδιο διάστημα, υπάρχουν πολλά εμβόλια που πρέπει να γίνουν στο παιδί, συχνά αναβάλλεται ο συγκεκριμένος εμβολιασμός, με αποτέλεσμα να μη γίνεται καθόλου. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος εμβολιασμός είναι εύκολος και απλός: το εμβόλιο χορηγείται από το στόμα και έχει γλυκιά γεύση, κάτι που είναι ευχάριστο στο μωρό και δεν κλαίει, όπως στα περισσότερα εμβόλια.

Πρόκειται για ένα απόλυτα ασφαλές εμβόλιο που δεν προκαλεί παρενέργειες. Ήδη με την πρώτη δόση το εμβόλιο καλύπτει το παιδί από το ροταϊό σε ποσοστό 90%. Σκοπός του εμβολιασμού, γενικότερα, όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί είναι να προστατευτεί εκτός από το συγκεκριμένο παιδί (ή γενικότερα το άτομο που εμβολιάζεται) ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μεταξύ των οποίων και τα άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, για διάφορους λόγους. Για να υπάρξει λοιπόν, αυτή η κάλυψη πρέπει να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού περίπου το 75%. Στην Ελλάδα, μέχρι τώρα, έχουμε επιτύχει μερική κάλυψη έχοντας εμβολιαστεί περίπου το 50%, ενώ στη Βρετανία και το Βέλγιο το ποσοστό κάλυψης έφτασε γρήγορα το 90%, μέσω του μαζικού εμβολιασμού.

 

«Ο  εμβολιασμός είναι σημαντικός, τόσο για την ίδια την υγεία των παιδιών όσο και για τη μείωση των κοινωνικό-οικονομικών επιπτώσεων που αυτός προκαλεί. Σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες όπως η σημερινή, η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού αποτελεί σημαντική επένδυση για την οικογένεια», όπως μας λέει η κα Συριοπούλου*.

*Βασιλική Συριοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής &

Πρόεδρος της Εταιρείας Πρόληψης και Αντιμετώπισης Λοιμώξεων

Μπορώ να προστατέψω το μωρό μου από τη γαστρεντερίτιδα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.