Ο κόλπος σου μετά το φυσιολογικό τοκετό

Οι αλλαγές στον κόλπο σου μετά τον τοκετό

Έφερες στον κόσμο φυσιολογικά ἐνα υπέροχο μωρό, και τίποτα πιο φυσιολογικό από το να βιώσεις αλλαγές στο σώμα και…τον κόλπο σου. Είναι πολύ πιθανό να αισθάνεσαι μία ευρύτερη ξηρότητα ή ερεθισμό, για κάποιο χρονικό διάστημα. Το πόσο, για κάθε περίπτωση είναι διαφορετικό. Επειδή όμως ο κόλπος θέλει «κόλπο», μάθετε με ποιούς τρόπους μπορείς να βοηθήσεις στην «επάνοδο» του.

Κατά τον τοκετό, το μωρό πρέπει να διέλθει μέσα από τον τράχηλο στον κόλπο. Τα τοιχώματα του κόλπου πρέπει να “διασταλούν” για να επιτρέψουν την έξοδο του μωρού. Μερικές φορές, το δέρμα μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού (περίνεο) μπορεί να σκιστεί από μόνο του ή να κοπεί από τον γιατρό ώστε να επιτραπεί η έξοδος του μωρού. Αυτό ονομάζεται περινεοτομή. Η περινεοτομή πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ένδειξη. Μετά τον τοκετό, δεν είναι ασυνήθιστο οι γυναίκες να αισθάνονται τον κόλπο τους πιο χαλαρό ή ξηρό απ ‘ότι συνήθως και να νιώθουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ποιες είναι όμως οι πιο συχνές αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε στον κόλπο σας μετά τον τοκετό, και τι μπορείτε να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε;

Διεύρυνση κόλπου

Ο κόλπος μετά τον τοκετό ενδέχεται να έχει μεγαλύτερο εύρος από το κανονικό, και αυτό δεν είναι ευχάριστο για την νέα μαμά. Πολλές γυναίκες μπορεί επίσης να αισθάνονται ένα ελαφρύ πρήξιμο. Πρόκειται για φυσιολογικά συμπτώματα, που σταδιακά θα αρχίσουν να υποχωρούν. Είναι πιθανό ο κόλπος σας να μην επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση πλήρως μετά τον τοκετό, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα.

Η καλύτερη συμβουλή σε μία γυναίκα που έχει μόλις γεννήσει είναι να εφαρμόσει ειδικές ασκήσεις που ενισχύουν το πυελικό έδαφος, τις λεγόμενες ασκήσεις Kegel. Οι ασκήσεις αυτές βοηθούν στην τόνωση των μυών του κόλπου και των μυών του πυελικού εδάφους και καλό είναι να πραγματοποιούνται αρκετά νωρίτερα, πριν τον τοκετό.

Με τον τρόπο αυτό, η ίδια η γυναίκα θα βοηθήσει στην πρόληψη της ακράτειας και θα αισθανθεί πιο “σταθερό” και “δυνατό” τον κόλπο της. Οι περισσότερες γυναίκες που παρουσιάζουν ακράτεια μετά τον τοκετό, αναφέρουν βελτίωση της κατάστασης με τη βοήθεια των ασκήσεων πυελικού εδάφους.

Οι ασκήσεις Kegel, μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να αισθανθείς καλύτερα κατά την σεξουαλική επαφή. Και μη βιαστείς να πεις ότι δεν έχεις χρόνο για γυμναστική! Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους μπορούν να γίνουν οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή, είτε κάθεσαι είτε είσαι όρθια.

Ξηρότητα στον κόλπο

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι πιο ξηρό τον κόλπο σου, ιδιαίτερα αν θηλάζεις. Αυτό συμβαίνει γιατί τα επίπεδα των οιστρογόνων στο σώμα σου μετά τον τοκετό έχουν ελλατωθεί.

Εάν θηλάζεις, τα επίπεδα των οιστρογόνων σου είναι ακόμα χαμηλότερα σε σχέση με τις γυναίκες δεν θηλάζουν, και η ξηρότητα μπορεί να είναι πιο έντονη. Με τη διακοπή του θηλασμού, η ξηρότητα βελτιώνεται, όμως το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να σε επηρεάσει στην προσπάθεια σου να θηλάσεις.

Εάν έχεις ξεκινήσει τις σεξουαλικές επαφές και η έντονη ξηρότητα σου προκαλεί πρόβλημα, μπορείς με ασφάλεια να χρησιμοποιήσεις κάποιο λιπαντικό που θα σου συστήσει ο γιατρός σου. Επίσης, στην περίπτωση που χρησιμοποιείς προφυλακτικά από λάτεξ, πρέπει να σιγουρευτείς ότι το λιπαντικό έχει ως βάση το νερό.

Συμβουλή:

Μην ντραπείς και συζήτησε το θέμα με το σύντροφό σου, αν αυτό προκαλεί προβλήματα στη σεξουαλική σας ζωή.

Πόνος και ράμματα στο περίνεο.
Η αίσθηση «πόνου» στον κόλπο μετά τον τοκετό συνήθως υποχωρεί σε χρονικό διάστημα 6-12 εβδομάδων μετά τον τοκετό. Καλό θα είναι στο διάστημα αυτό να μην αμελείς τις ασκήσεις πυελικού εδάφους για να βοηθήσες την σύντομη αποκατάσταση της περιοχής. Μπορεί να αισθανθείς ιδιάιτερο πόνο στο περίνεο αν έχει γίνει περινεοτομή κατά τον τοκετό. Η λήψη κάποιου παυσίπονου θα μπορέσει να σε ανακουφίσει, σε περίπτωση όμως που θηλάζεις πρέπει πρώτα να ενημερώσεις το γιατρό και τη μαία σου.

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσεις την περιοχή του περινέου καθαρή και να πλένεις σχολαστικά τα χέρια σου, πριν από κάθε αλλαγή σερβιέτας, ώστε να μειώσεις την πιθανότητα μόλυνσης. Αυτό είναι σίγουρα το τελευταίο που χρειάζεσαι! Θα πρέπει επίσης να κάνεις συχνά αλλαγές στη σερβιέτα σου, που ιδανικά πρέπει να έχει κάλυμμα από υλικό που επιτρέπει τον επαρκή αερισμό της περιοχής.

 

Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος στιγμή για να ξεκινήσεις τα ερωτικά παιχνίδια και τις σεξουαλικές επαφές μετά τον τοκετό. Καλό είναι βέβαια να έχει προηγηθεί το ραντεβού με τον μαιευτήρα σου για να είσαι βέβαιη πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης.

Κάνε σεξ όταν νοιώσεις πως είσαι έτοιμη. Σωματικά αλλά και ψυχικά. Δεν υπάρχουν κανόνες. Κάθε γυναίκα είναι μοναδική. Το ίδιο και οι σχέσεις. Αν όμως το σεξ προκαλεί πόνο και δεν είναι ευχάριστο, δεν χρειάζεται να βιαστείς.

Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεσαι λιγότερη επιθυμία για σεξ μετά τον τοκετό, κυρίως λόγω της έντονης κούρασης και των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα σου. Είναι σημαντικό να μιλήσεις γι ‘αυτό με το σύντροφό σου, και όχι απλά να αποφεύγεις το σεξ. Αν συνεχίσεις να αισθάνεσαι πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ ή να μην έχεις διάθεση πολύ καιρό μετά τον τοκετό, συζήτησε το με το γιατρό σου.

 

Ο κόλπος σου μετά το φυσιολογικό τοκετό

Related Posts

Πόσος καιρός χρειάζεται για να αναρρώσω μετά τον τοκετό;

Μπορεί να είστε τυχερές και οι συνήθεις «έξι εβδομάδες» να αποδειχτούν για εσάς υπέρ αρκετός χρόνος για επανέλθετε. Αν, όμως, δυσκολεύεστε στις κινήσεις ή σε κάποιες λειτουργίες σας πέρα από αυτό το διάστημα, ίσως είναι επειδή δεν έχετε αναρρώσει πλήρως.

8 πράγματα που μπορεί να μειώσουν τη Λίμπιντο σου

Μετά τον τοκετό μπορεί όντως να μειωθεί η επιθυμία σου για σεξ. Αυτό όμως δεν οφείλεται στη γέννα, αλλά στην αλλαγή της καθημερινότητάς σου. Διάβασε και για άλλους 10 κρυφούς εχθρούς της σεξουαλικής ζωής σου.

Πότε και τι να περιμένεις από την πρώτη σου περίοδο μετά τον τοκετό.

Επικοινώνησε με το γιατρό σου αν έχεις κάποια από αυτά τα συμπτώματα ή ανησυχείς για οτιδήποτε άλλο αφορά εσένα και την περίοδό σου. Καλύτερα να είσαι ασφαλής, παρά να αφήσεις κάποια παθολογία να εξελιχθεί με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία σου

Έχω HPV – κονδυλώματα. Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά;

Του Δρ Δημητρίου Μπιλάλη MBBCh MMedSc CCST FRCOG Μαιευτήρα – Χειρουργού Γυναικολόγου Fellow, Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας- Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Μαιευτηρίου Λητώ Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας έχει αποδυναμωθεί. Αυτή όμως η αλλαγή μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη μιας HPV λοίμωξης. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης, σε γυναίκες που

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.