Ο ρόλος του ιωδίου στην εγκυμοσύνη για ένα υγιές μωρό.

Με τη συνεργασία του δρ Απόστολου Μαμόπουλου,  Αναπληρωτή Καθηγητή στην Γ’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης   

Οι ανάγκες για πρόσληψη ιωδίου στην κύηση

Το έμβρυο κατά το 1ο μισό της κύησης εξαρτάται απόλυτα από τις θυρεοειδικές ορμόνες της μητέρας του, που για το λόγο αυτό αυξάνεται η παραγωγή τους κατά 50% . Γίνεται λοιπόν κατανοητό πόσο σημαντική είναι η επάρκεια του Ιωδίου στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Στο 2ο μισό της κύησης αρχίζει και η παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών από το ίδιο το έμβρυο με αποτέλεσμα την επιπλέον αύξηση των απαιτήσεων σε Ιώδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα ο ΠΟΥ αύξησε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη του Ιωδίου για την κύηση από τα 200 στα 250μg/ημέρα.

Η πρόσληψη του Ιωδίου κατά την εγκυμοσύνη μελετήθηκε στην Πορτογαλία (Μεσογειακή χώρα) σε μια πανεθνική μελέτη του 2010. Τα αποτελέσματα μετά την εκτίμηση 3.631 εγκύων σε 17 μαιευτήρια έδειξαν ότι η πρόσληψη Ιωδίου ήταν ανεπαρκής και συστήθηκε η συμπλήρωση για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Μάλιστα το Πορτογαλικό Υπουργείο Υγείας σε πρόσφατες συστάσεις που εξέδωσε το 2013, προτείνει τη συνολική ημερήσια πρόσληψη 150-200μg Ιωδίου/ημέρα στις γυναίκες κατά την περιγεννητική περίοδο, σε όλη τη διάρκεια της κύησης και κατά τη γαλουχία.

Στην Ελλάδα έχουν γίνει περιορισμένης έκτασης αντίστοιχες μελέτες κυρίως σε εγκύους στην Αττική, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν ότι και οι Ελληνίδες είναι ήπια ιωδιοπενικές, ενώ περίπου και το 50% των χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης παραμένει ήπια ιωδιοπενικό σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Τι λένε οι μελέτες

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες δημοσιευμένες μελέτες:

1) Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε Ιώδιο οι Διεθνείς Συστάσεις για το Ιώδιο στην κύηση κυμαίνονται από τα 220 έως τα 250 μg/ημέρα. Επιπλέον στη γαλουχία λόγω του ότι τα νεογνά εξαρτώνται απόλυτα από τη συγκέντρωση του Ιωδίου στο μητρικό γάλα και άρα από την πρόσληψη του Ιωδίου από τη μητέρα, οι Διεθνείς Συστάσεις κυμαίνονται από τα 250 έως τα 290 μg / ημέρα [1]. 

2) Η Αμερικάνικη Ένωση για το Θυρεοειδή (ΑΤΑ) μάλιστα συστήνει τη συμπλήρωση με 150 μg Ιωδίου την ημέρα επιπλέον με τη χρήση ιωδιούχου αλατιού κατά την κύηση και γαλουχία. Λόγω του γεγονότος ότι οι μητέρες θα πρέπει να παράγουν κατά την κύηση επαρκείς ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών για τις ίδιες και για τα έμβρυά τους, κατά την κύηση χρειάζεται να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη του ιωδίου σε τουλάχιστον 250 μg /ημέρα [2].

Βιβλιογραφία:
[1] Am J Clin Nutr 2009; 89(suppl):668S-72S
Iodine deficiency in pregnancy and the effects of maternal iodine supplementation on the offspring: a review
Michael B. Zimmermann
[2] Endocrinol Metab. Clin. North Am., 2011, December; 40(4): 765-777
Iodine Nutrition in Pregnancy and Lactation
Angela M. et al.
[3] Trends in Endocrinology and Metabolism, 2007, Vol. 18, No. 9
Iodine supplementation during pregnancy: a public health challenge
Pere Berbel et al.
[4] Direcao-Geral da Saude, 2013, Lisboa-Portugal
Aporte de iodo em mulheres na preconcecao, gravidez e amamentacao
[5] 34th Annual Meeting Thyroid of the Association-ETA, 2009, Lisbon, Portugal
Thyroid homeostasis and urine iodine, thiocyanate and perchlorate in pregnant women residing in Athens, Greece
Alexiou M., Koukkou E. et al.
Ο ρόλος του ιωδίου στην εγκυμοσύνη για ένα υγιές μωρό.

Related Posts

Κινητό στην εγκυμοσύνη: μπορείς να το χρησιμοποιείς άφοβα;

Νέα μελέτη σου δίνει την άδεια να το κάνεις. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health, οι επικοινωνιακές και γνωσιακές δεξιότητες των παιδιών δε φαίνεται να συνδέονται με το αν η μέλλουσα μητέρα χρησιμοποιεί το κινητό στην εγκυμοσύνη. Τα ευρήματα αυτά παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις για την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Θες να μείνεις έγκυος ξανά; Να τι πρέπει να ξέρεις

Ο πρώτος σας τοκετός είναι πλέον μία όμορφη ανάμνηση, και εσύ περήφανη μαμά σε ένα υπέροχο πλάσμα. Όμως να που πάλι έχει αρχίσει μέσα σου το βιολογικό σου ρολόι να κάνει τικ-τακ... Δεν έχει σημασία σε ποια ηλικία βρίσκεσαι, το μόνο σίγουρο είναι πως μέσα σου νοιώθεις έτοιμη να μείνεις έγκυος ξανά.

Θυρεοειδικά νοσήματα και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχει η μέλλουσα μαμά

Η μέλλουσα μαμά είτε πάσχει από κάποιο θυρεοειδικό νόσημα είτε έχει οριακής λειτουργίας θυρεοειδή είτε δεν είχε ποτέ μέχρι την έναρξη της κύησης σχετικό πρόβλημα, θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις ελέγχου της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς έχουν σοβαρές

Πώς η ηλικία επηρεάζει την επίτευξη εγκυμοσύνης

Όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα αποφασίζουν να αποκτήσουν μωρό σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι συνέβαινε παλαιότερα. Έχουν, όμως, την πολυτέλεια να αποφασίζουν με βάση κοινωνικά ή οικονομικά κριτήρια πότε θα αποκτήσουν παιδί, αγνοώντας τις φυσιολογικές λειτουργίες και το βιολογικό ρολόι;

Η λήψη βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης για το μωρό

Τα οφέλη της βιταμίνης D δεν εξαντλούνται σε όσα ήδη γνωρίζουμε. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Neurology δίνει στις εγκύους έναν ακόμη λόγο για να πάρουν αυτή τη βιταμίνη: Τη μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) για τα μωρά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.