Περιμένεις μωράκι; Πώς να προετοιμάσεις το σκύλο σου για να υποδεχτεί το νέο μέλος της οικογένειας!

Μέχρι τώρα ίσως θεωρούσες τον εαυτό σου ως η «μαμά» ενός πολύ χαριτωμένου τετράποδου. Τώρα όμως, στην οικογένεια σας θα προστεθεί ένα νέο μέλος, το μωράκι σας!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλά πράγματα θα αλλάξουν και το σπίτι σου δε θα είναι όπως παλιά. Και επειδή το σκυλάκι σου θα έχει πάντα το δικό του μοναδικό χώρο στην καρδιά σου, καλό είναι να το προετοιμάσεις προσεκτικά για τον ερχομό του μωρού, ώστε να είναι πιο εύκολο να εξοικειωθεί με τη νέα κατάσταση.

Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές που μοιραζόμαστε μαζί σου, ώστε να πετύχεις μια ομαλή μετάβαση στη νέα σου καθημερινότητα, που θα επιτρέπει να καλυφθούν οι φυσικές και συναισθηματικές ανάγκες του σκύλου, αναπτύσσοντας παράλληλα μία μοναδική σχέση με το μωρό σου και εξασφαλίζοντας την ασφάλεια του.

1. Δες τις ανάγκες του ανάλογα με την ηλικία

Στην ιδανική περίπτωση που ο σκύλος είναι κουτάβι, η αλληλεπίδραση με το παιδί, θα οδηγήσει, εύκολα, στη δημιουργία μιας πραγματικής σχέσης ζωής.

Τα κατοικίδια ζώα που διανύουν τα πιο ώριμα χρόνια της ζωής τους θα δεχτούν πιο δύσκολα τις αλλαγές στην καθημερινότητα τους. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να δομήσεις σταδιακά, με ήπιο τρόπο τη νέα σχέση, να μην παραμελήσεις το σκύλο σου και να τον επιβραβεύεις κάθε φορά που προσπαθεί να εγκλιματιστεί στα νέα δεδομένα.

2. Εκπαίδευσε τον

Βασικές εντολές, όπως το «έλα», «κάτσε» και «στάσου», καθίστανται ακόμα πιο σημαντικές όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι. Μία επίσης σημαντική εντολή που ο σκύλος σου πρέπει να γνωρίζει, είναι αυτή που θα τον κατευθύνει προς το χώρο του, όταν πρέπει το μωρό σου και εσύ να έχετε ελεύθερο χώρο για εσάς.

Η εκπαίδευση του σκύλου θα πρέπει να ξεκινήσει, διδάσκοντας πρώτα τα απλά και μετά τα πιο σύνθετα. Ίσως ο περιορισμός του σκύλου σε ένα δωμάτιο, ή σε μία περίφραξη, να διευκολύνει κάποιες φορές την εκπαίδευση του, ώστε μελλοντικά να αποκτήσει μία σωστή συμπεριφορά απέναντι στα νέα δεδομένα της οικογένειας.

3. Φρόντισε να έχεις τον έλεγχο

Εάν δεν είσαι απόλυτα σίγουρη, μην αφήνεις τα κατοικίδια ζώα με τα παιδιά, χωρίς επίβλεψη. Οι περισσότεροι τραυματισμοί που αφορούν τα παιδιά, έχουν συμβεί όταν εκείνα αρχίζουν, παίζοντας, να ενοχλούν το σκύλο την ώρα που κοιμάται ή τρώει.

Ένας έξυπνος τρόπος να αποφύγεις την αλληλεπίδραση τους σε θέματα διατροφής, είναι να προσφέρεις στο σκύλο σου την τροφή του, όταν είναι η ώρα για το γεύμα το παιδιού. Αυτό θα βοηθήσει, ώστε ο σκύλος να μη ζητά τροφή από το παιδί, δεδομένου ότι θα είναι απασχολημένος με τη δική του.

Είναι γεγονός, ότι ένας φοβισμένος σκύλος μπορεί να λειτουργήσει επιθετικά, ακόμα και αν είναι ο καλύτερος σκύλος του κόσμου. Ακόμα και αν σου φαίνεται περίεργο, το μπουσούλημα ή το περπάτημα ενός μωρού μπορεί να του φαίνονται ασυνήθιστα, ίσως ακόμα και να τον τρομοκρατήσουν.

Οπότε, βεβαιώσου ότι το σκυλάκι σου διαθέτει τον απαραίτητο χώρο που χρειάζεται και δε νιώθει ότι «απειλείται».

4. Διαπαιδαγώγησε σωστά

Τόσο τα μικρά αλλά και μερικές φορές και τα μεγαλύτερα παιδιά χρειάζονται τη σωστή διαπαιδαγώγηση, έτσι ώστε να μάθουν πώς να αλληλεπιδρούν σωστά με ένα κατοικίδιο ζώο, να το αγαπούν και να το σέβονται. Σήμερα που η τεχνολογία είναι μέρος της ζωής, ακόμα και των μικρών παιδιών, θα μπορούσες να μάθεις στο παιδί σου την υπευθυνότητα που απαιτεί η φροντίδα ενός σκύλου, μέσω κάποιας αντίστοιχης ψηφιακής εφαρμογής.

Διαφορετικά, θα μπορούσες να ξεκινήσεις διδάσκοντας στα παιδιά όσα πρέπει να γνωρίζουν, φροντίζοντας εικονικά ένα λούτρινο ζωάκι.

5. Μη διστάσεις να βάλεις τους απαραίτητους περιορισμούς

Οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν ποιούς περιορισμούς θα επιβάλλουν στο σκύλο και εκείνοι είναι υπεύθυνοι ώστε να τηρηθούν οι κανόνες. Για παράδειγμα, εάν δεν θέλεις ο σκύλος να έχει πρόσβαση στο παιδικό δωμάτιο, τουλάχιστον στην αρχή, θα πρέπει να κάνεις σαφές, ότι το δωμάτιο αυτό είναι εκτός ορίων. Για να το πετύχεις αυτό, θα πρέπει τουλάχιστον στην αρχή να βάλεις κάποιο φυσικό φραγμό ή απλά να κλείσεις την πόρτα. Μην παραλείπεις να επιβραβεύεις τη σωστή συμπεριφορά του.

6. Κάνε μία «πρόβα»

Οι ήχοι, η μυρωδιά και οι κινήσεις ενός μωρού, μπορεί να είναι για το σκύλο σου μία νέα πραγματικότητα που τον φοβίζει και τον αγχώνει. Χρησιμοποίησε μια κούκλα και μιμήσου τις διαδικασίες και τις δραστηριότητες που θα γεμίσουν την καθημερινότητα σου σε λίγο καιρό, βάζοντας το σκυλάκι σου να σε παρακολουθεί. Αν ξεκινήσεις την εκπαίδευση αυτή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το πιο πιθανό είναι να νιώσει εξοικειωμένο και λιγότερο φοβισμένο, όταν έρθει η ώρα.

7. Αίσθηση όσφρησης

Αν είναι δυνατό, να φέρει κάποιος σε επαφή με το σκύλο ένα ρούχο ή κουβερτάκι του μωρού όσο είσαι ακόμα στο μαιευτήριο, αυτό σίγουρα θα λειτουργήσει θετικά. Οι σκύλοι έχουν ιδιαίτερα αναπτυγμένη όσφρηση, καθοδηγούνται και κρίνουν από αυτή. Έτσι, θα μπορέσει να διερευνήσει και να εξοικειωθεί με τη μυρωδιά του μωρού.

8. Η πρώτη γνωριμία

Ιδανικά, επιστρέφοντας από το μαιευτήριο στο σπίτι, θα ήταν καλό οι γονείς να είναι μαζί με κάποιο οικείο πρόσωπο, που θα μπορέσει να φροντίσει το σκύλο, να τον ηρεμήσει και πιθανόν να τον οδηγήσει σε κάποιο άλλο δωμάτιο, μέχρι να τακτοποιηθούν όλα. Έτσι, ο σκύλος σου δεν θα νιώσει παραμελημένος και δε θα συνδυάσει αρνητικά την άφιξη του μωρού στο σπίτι, με την έλλειψη φροντίδας προς εκείνον.

9. Συμβουλέψου τον κτηνίατρο σου

Αν αναγνωρίσεις οποιοδήποτε σημάδι ανεξήγητης επιθετικότητας, απομόνωσε άμεσα το σκύλο. Προσπάθησε να ελέγξεις αν το κατοικίδιο σου, υπακούει σε εντολές σου και μη διστάσεις να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο σου, ο οποίος γνωρίζει να σε καθοδηγήσει.

Με την κατάλληλη προετοιμασία και εκπαίδευση, ο σκύλος σου και το μωρό σου, θα γίνουν δύο αχώριστοι φίλοι.

Θυμήσου, ότι ακόμα και καλά να είναι εκπαιδευμένος ένας σκύλος, είναι πάντα σα να έχεις άλλο ένα μικρό παιδί. Φρόντισε να μην παραμελείς το σκυλάκι σου, δώσε χρόνο σε όλους να προσαρμοστούν και δημιούργησε μία ωραία ατμόσφαιρα.

Μη ξεχνάς ότι ένας σκύλος μπορεί να γίνει ο πιο πιστός φίλος και ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκυλιά έχουν πολλά να κερδίσουν.

ΠΗΓΗ: Ξένος Τύπος

Περιμένεις μωράκι; Πώς να προετοιμάσεις το σκύλο σου για να υποδεχτεί το νέο μέλος της οικογένειας!

Related Posts

Θέλω να γίνω μαμά- Θέλω να γίνω μπαμπάς : Πώς θα «γεφυρώσεις» το χάσμα στην επιθυμία σας να γίνετε γονείς.

Όπως ήδη γνωρίζεις και εσύ, το να γίνεις γονιός είναι ένα μεγάλο βήμα, που αλλάζει τη ζωή ενός ανθρώπου και απαιτεί τεράστια υπευθυνότητα. Δώσε στο σύντροφο σου την ευκαιρία να προετοιμαστεί για τον πιο σημαντικό του ρόλο, με τον τρόπο που εκείνος επιθυμεί.

7 πράγματα που θα θυμούνται τα παιδιά σου από εσένα όταν μεγαλώσουν

Πολλές φορές φίλοι ή και συγγενείς τυχαίνει να αναφέρονται σε στιγμές της παιδικής σου ηλικίας, τότε που με κοτσιδάκια περιφερόσουν ανάμεσά τους αλλά εσύ δεν μπορείς να θυμηθείς καθόλου τις εν λόγω στιγμές

Γρίπη στην εγκυμοσύνη

Εάν είστε έγκυος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έχετε αρκετές πιθανότητες να αρρωστήσετε αν δεν πάρετε τις κατάλληλες προφυλάξεις. Η γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετά επικίνδυνη. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει υποστεί αλλαγές και έτσι είστε ευάλωτες σε ασθένειες.

Πώς θα κάνεις την κόρη σου να νιώθει αυτοπεποίθηση για το σώμα της

Σίγουρα, τα πρότυπα ομορφιάς που έχουν δημιουργήσει τα μίντια επηρεάζουν στο μεγαλύτερο βαθμό αλλά είναι σοκαριστικό πως στο 25% των συμμετεχόντων στην έρευνα του Yahoo ήταν οι γονείς οι ίδιοι εκείνοι που ενίσχυσαν την έλλειψη αυτοπεποίθησης που έχει το παιδί τους για το σώμα του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.