Ποιες είναι οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος, ανάλογα με την ηλικία σας;

Η προσπάθεια για σύλληψη δεν πραγματοποιείται από όλες τις γυναίκες στο ίδιο ηλικιακό ορόσημο. Στο παρελθόν, οι γυναίκες, συνήθως, ξεκινούσαν τις προσπάθειες για τεκνοποίηση στη δεκαετία των ’20. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πλέον ο κανόνας.

Οι ρυθμοί της σημερινής κοινωνίας, οδηγούν τις γυναίκες να σκέφτονται τη μητρότητα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μερικές φορές αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γυναίκα επικεντρώνεται στην επαγγελματική της αποκατάσταση και άλλες φορές, συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή δεν νιώθει ακόμα έτοιμη να γίνει μητέρα. Ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή που εσείς πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να κρατήσετε ένα μωρό στην αγκαλιά, το να γνωρίζετε τις πιθανότητες για σύλληψη σε κάθε ηλικία, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.

20s

Οι γυναίκες που βρίσκονται στη δεκαετία των 20, έχουν περίπου 25% πιθανότητες να συλλάβουν κάθε μήνα. Ουσιαστικά, το ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται από το συγχρονισμό της απελευθέρωσης του ωαρίου, με την παρουσία σπέρματος. Αν τα σπερματοζωάρια βρίσκονται στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή, είναι πολύ πιθανό το πιο «γρήγορο» να επιτύχει τη γονιμοποίηση και σύντομα να είστε έγκυος.  Στην πραγματικότητα, πάνω από το 95% των γυναικών που είναι στις αρχές των 20s, θα επιτύχουν μία εγκυμοσύνη, κατά το πρώτο έτος προσπαθειών. Παρόλα αυτά, γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στα τέλη της δεκαετίας των 20 έχουν 86% πιθανότητα να συλλάβουν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους.

30s

Με την πάροδο των χρόνων, οι αλλαγές οι οποίες συμβαίνουν στο σώμα κάθε γυναίκας, δυσκολεύουν την επίτευξη μίας εγκυμοσύνης. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες στις αρχές των 30s, έχουν τις ίδιες πιθανότητες να μείνουν έγκυες, τον πρώτο χρόνο προσπαθειών, με εκείνες που βρίσκονται στα τέλη των 20s. Ωστόσο, μετά την ηλικία των 35 ετών, τα ποσοστά επιτυχίας ξεκινούν να μειώνονται και η πιθανότητα να μείνει μία γυναίκα έγκυος στη διάρκεια του πρώτου έτους προσπαθειών είναι 78%.

40s

Μετά την ηλικία των 35 ετών, η γονιμότητα ξεκινά σταδιακά να μειώνεται, φυσικά με διαφορετικό ρυθμό στην κάθε γυναίκα. Παρόλα αυτά, όταν μία γυναίκα ξεκινά να διανύει την δεκαετία των 40s, η πιθανότητα να επιτευχθεί μία εγκυμοσύνη  γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, κάθε χρόνο που περνά. Στην ηλικία αυτή παρατηρείται μείωση και στον αριθμό των διαθέσιμων ωαρίων , αλλά και στην ποιότητα τους. Μπορούν επίσης να αρχίσουν να αναπτύσσονται θέματα που σχετίζονται με την υγεία των γυναικών και την ικανότητά τους να παράγουν ωάρια τακτικά. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι περίπου το 90% των διαθέσιμων ωαρίων μιας γυναίκας σε αυτή την ηλικία, είναι κακής ποιότητας και δε μπορεί να οδηγήσει σε μία εγκυμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, είναι επίσης πιθανό, οι γυναίκες να πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση (προεμμηνόπαυση), πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να παράγουν ωάρια, κάθε μήνα. Στη φάση της προεμμηνόπαυσης, η περίοδος μπορεί να μην εμφανίζεται κάθε μήνα, αλλά σε ακατάστατα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Αυτό σημαίνει ότι, και η ωορρηξία δεν επιτυγχάνεται κάθε μήνα.

Επιπλέον, στην προεμμηνόπαυση, η επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο) δεν μπορεί να αναπτύξει το ίδιο πάχος σε σχέση με το παρελθόν, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολο για ένα έμβρυο να εμφυτευθεί.

Είναι γεγονός , ότι μία γυναίκα στις αρχές των 40s εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να  μείνει έγκυος με φυσική σύλληψη, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά δύσκολο να συμβεί. Γυναίκες ηλικίας από 45 ετών και άνω, έχουν πιθανότητα 3-4 % να επιτύχουν μία εγκυμοσύνη με φυσική σύλληψη. Οι περισσότερες, πιθανώς θα χρειαστούν κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι και τα ποσοστά επιτυχίας μίας εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτώνται άμεσα από την ηλικία της γυναίκας και  μειώνονται εμφανώς μετά από την ηλικία των 40 ετών.

 

Ποιες είναι οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος, ανάλογα με την ηλικία σας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.