Πως αλλάζει η περίοδος μετά την εγκυμοσύνη

Oι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι τόσο πολλές, ώστε περνά σχεδόν απαρατήρητη η διακοπή της εμμήνου ρύσεως. Τί θα συμβεί, όμως, μετά το τέλος της εγκυμοσύνης; Θα ξαναρχίσει η περίοδος της γυναίκας όπως παλαιότερα ή θα αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις;

Η απάντηση δεν είναι και τόσο απλή, αφού πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι η έμμηνος ρύση τους αλλάζει μετά τη γέννηση του μωρού.

Στις γυναίκες που δεν θηλάζουν τα μωρά τους, η περίοδος μπορεί να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν από την εγκυμοσύνη ή αντιθέτως να παρουσιάσει βελτίωση ή επιδείνωση.

Στις γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους μπορεί να μην υπάρξει περίοδος κατά τους πρώτους μήνες του θηλασμού, διότι για να παράγει το στήθος γάλα, ο εγκέφαλος διεγείρει την παραγωγή της ορμόνης προλακτίνη. Τυπικά αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα δεν θα έχει ωορρηξία και έτσι είναι πιθανό να μην έχει προσωρινά εμμηνόρροια.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες που δεν θηλάζουν τα μωρά τους, καθώς και εκείνες που σταματούν τον θηλασμό, ανακτούν την φυσιολογική έμμηνο ρύση που είχαν πριν από την εγκυμοσύνη. Ανάλογα με τη γυναίκα, «φυσιολογική έμμηνος ρύση» σημαίνει ότι θα έχουν περίοδο κάθε 28-35 ημέρες και αίμα επί 2-7 ημέρες.

Ρόλο παίζει όμως και το τι άλλο συνέβαινε πριν από την εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα, αν η γυναίκα έπαιρνε αντισυλληπτικά πριν από την εγκυμοσύνη, λογικά είχε συντομότερη, πιο ελαφριά ή/και λιγότερο επώδυνη έμμηνο ρύση. Αν μετά τη γέννηση του μωρού επιστρέψει στα αντισυλληπτικά, θα έχει την ίδια ελαφριά περίοδο. Αν, όμως, δεν επιστρέψει, θα έχει πιο βαριά περίοδο, η οποία όμως και πάλι θα είναι φυσιολογική.

Αν η γυναίκα είχα ενδομητρίωση ή ιστορικό επώδυνης εμμήνου ρύσεως πριν από την εγκυμοσύνη,  μπορεί τον πρώτο καιρό μετά τον τοκετό να έχει πιο ήπια περίοδο. Ωστόσο η αλλαγή αυτή συνήθως είναι παροδική. Αυτό οφείλεται στο ότι ο οργανισμός διατηρεί για λίγο καιρό τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης που χρειαζόταν κατά την εγκυμοσύνη, με αποτέλεσμα να μικραίνουν τα ενδομητριώματα που προκαλούν αφόρητους πόνους κατά την περίοδο. Όταν, όμως, επανέλθει η προγεστερόνη στα φυσιολογικά επίπεδα, ο πόνος μπορεί να επιστρέψει.

Όσον αφορά τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μελέτες έχουν δείξει ότι μετά την εγκυμοσύνη συχνά έχουν μικρότερο έμμηνο κύκλο και πολλές αποκτούν φυσιολογικής διάρκειας κύκλο (28-35 ημέρες).

Σημαντικός είναι επίσης ο τοκετός καθ’ εαυτός. Μερικές γυναίκες έχουν πιο βαριά (μεγαλύτερη αιμορραγία), πιο παρατεταμένη ή πιο επώδυνη εμμηνόρροια μετά τη γέννηση του μωρού. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να σχετίζονται με την αύξηση του μεγέθους της κοιλότητας της μήτρας, που έχει ως αποτέλεσμα να απορρίπτεται περισσότερο ενδομήτριο με κάθε περίοδο (το ενδομήτριο είναι ο βλεννογόνος στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας).

Άλλες γυναίκες, όμως, βλέπουν βελτίωση στην έμμηνο ρύση τους, επειδή η εγκυμοσύνη και ο τοκετός προκάλεσαν διαστολή της μήτρας και του τραχήλου της με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η αποβολή αίματος κάθε μήνα. Επιπλέον, η εγκυμοσύνη απελευθερώνει ορμόνες που χαλαρώνουν τους μυς της μήτρας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πως αλλάζει η περίοδος μετά την εγκυμοσύνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.