Μπορώ να αποφύγω την αμνιοπαρακέντηση;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάθε μέλλουσα μητέρα φροντίζει για την υγεία του μωρού που καθημερινά μεγαλώνει μέσα της. Κάνει ότι είναι δυνατό για να δώσει στο μικρό της ανθρωπάκι το καλύτερο ξεκίνημα για τη νέα του ζωή. Όμως συχνά, ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο, αναρωτιέται αν υπάρχει πιθανότητα το μωρό της να πάσχει από κάποια γενετική διαταραχή, όπως το σύνδρομο Down, η τρισωμία 13 (σύνδρομο Patau) ή η τρισωμία 18 ( σύνδρομο Edward).

Ακόμα και αν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, σίγουρα θα έχετε ακούσει για όλες τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου, για την ανίχνευση αυτών των διαταραχών και προκειμένου να διασφαλίσουν τη γέννηση ενός υγιούς μωρού.

Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ο έλεγχος της αυχενικής διαφάνειας, όπως πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα κέντρα εμβρυομητρικής ιατρικής, περιλαμβάνει ένα πολύ αναλυτικό υπερηχογράφημα και μία λήψη αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων των ορμονών ελεύθερη β-hCG και PAPP-A. Στο δεύτερο τρίμηνο, το αντίστοιχο αναλυτικό υπερηχογράφημα είναι το Β᾽Επιπέδου.

Επεμβατικές Εξετάσεις: Λήψη τροφοβλάστης και αμνιοπαρακέντηση

Αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων δείξουν έναν αυξημένο κίνδυνο για μια χρωμοσωμική ασθένεια, ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη διενέργεια περαιτέρω διαγνωστικών εξετάσεων, όπως η λήψη τροφοβλάστης CVS (11-13εβδμάδες) ή αμνιοπαρακέντηση (μετά τις 16 εβδομάδες). Παρά το γεγονός ότι αυτές οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι πολύ αποτελεσματικες, η πλειοψηφία των γυναικών επιθυμεί να τις αποφύγει επειδή πρόκειται για επεμβατικές διαδικασίες που ενέχουν τον κίνδυνο αποβολής. Ο κίνδυνος αποβολής μετά από μια αμνιοκέντηση είναι 1/200 έως 1/400 ενώ η λήψη τροφοβλάστης CVS έχει περίπου 1/100 κίνδυνο αποβολής.

Τα καλά νέα είναι ότι οι γιατροί , προκειμένου να ελέγξουν τις πιο κοινές χρωμοσωμικές ανωμαλίες, έχουν πλέον στη διάθεση τους μία απόλυτα ασφαλή εξέταση που ονομάζεται Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος. Το προηγμένο αυτό γενετικό τεστ, που εξετάζει το ελεύθερο εμβρυϊκό DNA που κυκλοφορεί στο αίμα της μέλλουσας μητέρας, έχει πολύ μεγάλη ακρίβεια και αξιοπιστία, και το σημαντικότερο, δεν ενέχει τον κίνδυνο αποβολής.

Πως πραγματοποιείται ο Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος Clarigo Test;

Αυτή η εξέταση απαιτεί μόνο μια απλή λήψη αίματος από το χέρι της μητέρας, δεδομένου του ότι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάθε μέλλουσα μητέρα στο αίμα της μεταφέρει όχι μόνο το δικό της DNA (γενετικό υλικό), αλλά και του μωρού της. Με τις νέες εφαρμογές της βιοτεχνολογίας, τα σύγχρονα εργαστήρια των Science Labs που παρέχουν το συγκεκριμένο τεστ Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου, μπορούν να “μετρήσουν” πόσο DNA από τα χρωμοσώματα 21, 13 και 18 βρίσκεται στο αίμα της μητέρας και με αυτό τον τρόπο να καθορίσουν εάν το μωρό διατρέχει κίνδυνο για σύνδρομο Down, τρισωμία 13 ή τρισωμία 18.

Αν τα αποτελέσματα του τεστ είναι θετικό τότε ο γιατρός θα συστήσει τη διενέργεια και μίας επεμβατικής εξέτασης όπως η αμνιοπαρακέντηση. Ευτυχώς, ο Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος ως τεστ, έχει πολύ χαμηλότερα ποσοστά ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων (λιγότερο από 1%) σε σχέση με τα άλλα τεστ ανίχνευσης χρωμοσωμικών ανωμαλιών Α και Β τριμήνου, οπότε η έγκυος μπορεί να αποφύγει μία αμνιοπαρακέντηση, εφόσον δεν υπάρχει απόλυτη ένδειξη.

Ένας γιατρός μπορεί να προτείνει το τεστ Clarigo NIPT των Science Labs σε κάθε έγκυο γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, μετά τις 10 εβδομάδες αν πρόκειται για μονή κύηση, ή 12 εβδομάδες, εάν πρόκειται για δίδυμη κύηση. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις έγκυες που ανήκουν στην ομάδα υψηλού ρίσκου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, δηλαδή γυναίκες που είναι μεγαλύτερες από 35 ετών στον τοκετό, έχουν ανησυχητικά ευρήματα στον έλεγχο της Αυχενικής Διαφάνειας ή το Β Επιπέδου ή έχουν βεβαρημένο ιστορικό που υποδηλώνει μεγαλύτερο κίνδυνο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Όμως, μετά από σωστή ενημέρωση του ζευγαριού και γενετική συμβουλευτική, μπορεί να πραγματοποιηθεί και από κάθε έγκυο, ακόμα και χαμηλού ρίσκου, που θέλει να κάνει αυτή την εξέταση λόγω άγχους, ή για προσωπικούς λόγους. Είναι δηλαδή κατάλληλο για όλα τα επίπεδα κινδύνου και μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για μια επεμβατική διαδικασία όπως η αμνιοπαρακέντηση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο Science Labs στο 210 6994130 ώστε το άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό να σας βοηθήσει να πάρετε τις σωστές αποφάσεις για εσάς και το μωρό σας.

 

 

 

Μπορώ να αποφύγω την αμνιοπαρακέντηση;

Related Posts

Αμνιοπαρακέντηση ή Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος;

Αυτό που πρέπει κάθε ζευγάρι να γνωρίζει είναι ότι, ο έλεγχος της Αυχενικής Διαφάνεας δε δίνει μία ξεκάθαρη απάντηση αναφορικά με μία χρωμοσωμική ανωμαλία, αλλά έναν υψηλό ή χαμηλό κίνδυνο το μωρό να πάσχει από την ανωμαλία αυτή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.