Πόσος καιρός χρειάζεται για να αναρρώσω μετά τον τοκετό;

Πρόκειται για μια κοινή ερώτηση των εγκύων. Και ενώ η κλασική απάντηση του γιατρού είναι «περίπου έξι εβδομάδες», τα lifestyle περιοδικά και τα social media είναι γεμάτα φωτογραφίες διασήμων γυναικών της showbiz με μπικίνι μόλις δύο εβδομάδες μετά τη γέννα, ενώ πολλές νέες μαμάδες σε φόρουμ υποστηρίζουν ότι έχουν σεξουαλική επαφή μερικές μόνο ημέρες μετά τον τοκετό.

Επηρεασμένες από όλα αυτά, πολλές γυναίκες που δε νιώθουν έτοιμες να χοροπηδήξουν στις έξι εβδομάδες, νομίζουν ότι έχουν καθυστερήσει σημαντικά να αναρρώσουν.

Η ερευνητική ομάδα του Τζάνις Μίλερ στη Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Michigan διεξήγαγε μία μικρή έρευνα σε 68 γυναίκες, που παρουσιάζει, μέσω μιας λεπτομερέστατης μαγνητικής τομογραφίας, το τραύμα που τα μωρά μπορούν να προκαλέσουν στην πυελική χώρα της μητέρας .

Οι γυναίκες, που έκαναν μαγνητική στις επτά εβδομάδες και πάλι στους οκτώ μήνες μετά τον τοκετό, είχαν λίγο πιο δύσκολο τοκετό: είτε επειδή χρειάστηκε να κάνουν περισσότερες εξωθήσεις από όσες ιδανικά θα ήταν αρκετές είτε επειδή χρειάστηκε να τους πάρουν το μωρό με λαβίδες.

Αλλά ο Miller εξεπλάγη ιδιαίτερα από το μέγεθος των βλαβών που είχαν προκληθεί στον ανελκτήρα του πρωκτού, ο οποίος υποστηρίζει τον κόλπο, την κύστη και το έντερο στην πύελο . Πάνω από το 40 % των γυναικών είχαν σχισμές στον ανελκτήρα του πρωκτού – ενώ σε επτά από αυτές ο μυς είχε διαχωριστεί από το ηβικό οστό . Το ένα τέταρτο των γυναικών είχαν κατάγματα στο ηβικό τους οστό.

Κανονικά, αν δε συμμετείχαν στην έρευνα, αυτές οι γυναίκες δε θα είχαν υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία και οι τραυματισμοί τους θα παρέμεναν αδιάγνωστοι.

Ο Miller επισημαίνει ότι δεν είναι υπέρ των μαγνητικών τομογραφιών για όλες τις νέες μητέρες, απλώς αναγνωρίζει ότι δεν ισχύει μια συγκεκριμένη περίοδος ανάκαμψης -έξι εβδομάδων- για όλες .

Πράγματι, ο Miller διαπίστωσε πως το κατάγματα στο ηβικό οστό ορισμένων γυναικών δεν είχε ακόμα θεραπευτεί μετά από επτά μήνες. Οι γυναίκες που, μετά από τρεις μήνες εξακολουθούν να έχουν πόνο στην πύελο, δεν μπορούν να συστείλουν τους μυς της πυέλου και πονάνε στη σεξουαλική επαφή, θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους. Ο μυς του ανελκτήρα διαστέλλεται σε τριπλάσιο μήκος από το φυσιολογικό του, κατά τον τοκετό. Τα δεδομένα δείχνουν μεγάλη απόκλιση στον απαιτούμενο χρόνο ανάρρωσης μετά από μια πολύ επίπονη γέννα.

Μια αυστραλιανή μελέτη σε 204 γυναίκες, διαπίστωσε υψηλά επίπεδα εξάντλησης, πόνους στην πλάτη, ακράτεια ούρων, σεξουαλικά προβλήματα και πόνο του περινέου ως και έξι με επτά μήνες μετά τον τοκετό. Αυτά τα σωματικά προβλήματα αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης στις νέες μητέρες.

Μπορεί να είστε τυχερές και οι συνήθεις «έξι εβδομάδες» να αποδειχτούν για εσάς υπέρ αρκετός χρόνος για επανέλθετε. Αν, όμως, δυσκολεύεστε στις κινήσεις ή σε κάποιες λειτουργίες σας πέρα από αυτό το διάστημα, ίσως είναι επειδή δεν έχετε αναρρώσει πλήρως.

Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και σε καμία περίπτωση να μην αισθάνεστε ότι αποτύχατε το υποτιθέμενο τεστ μητρότητας.
ΠΗΓΗ
Πόσος καιρός χρειάζεται για να αναρρώσω μετά τον τοκετό;

Related Posts

Ο κόλπος σου μετά το φυσιολογικό τοκετό

Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεσαι λιγότερη επιθυμία για σεξ μετά τον τοκετό, κυρίως λόγω της έντονης κούρασης και των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα σου. Είναι σημαντικό να μιλήσεις γι 'αυτό με το σύντροφό σου, και όχι απλά να αποφεύγεις το σεξ.

Πότε και τι να περιμένεις από την πρώτη σου περίοδο μετά τον τοκετό.

Επικοινώνησε με το γιατρό σου αν έχεις κάποια από αυτά τα συμπτώματα ή ανησυχείς για οτιδήποτε άλλο αφορά εσένα και την περίοδό σου. Καλύτερα να είσαι ασφαλής, παρά να αφήσεις κάποια παθολογία να εξελιχθεί με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία σου

Έχω HPV – κονδυλώματα. Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά;

Του Δρ Δημητρίου Μπιλάλη MBBCh MMedSc CCST FRCOG Μαιευτήρα – Χειρουργού Γυναικολόγου Fellow, Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας- Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Μαιευτηρίου Λητώ Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας έχει αποδυναμωθεί. Αυτή όμως η αλλαγή μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη μιας HPV λοίμωξης. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης, σε γυναίκες που

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.