Πότε και τι να περιμένεις από την πρώτη σου περίοδο μετά τον τοκετό.

Η μέρα του τοκετού σου είναι πλέον μία ωραία ανάμνηση κι εσύ έχεις ήδη μπει για τα καλά στη νέα φάση της ζωής σου ως μητέρα. Μία από τις πιο συχνές απορίες σου είναι πότε θα περιμένεις ξανά την περίοδο σου, και αν τα πράγματα θα είναι ίδια όπως πριν.

Το πότε θα επιστρέψει η περίοδος σου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν θηλάζεις ή όχι. Και όπως και η ζωή σου έχει αλλάξει μετά τον τοκετό, μπορεί να δεις αλλαγές και στην περιόδο σου.

Εάν η περίοδός σου πράγματι επιστρέψει γρήγορα μετά τον τοκετό και ο τοκετός ήταν φυσιολογικός, πέρα από την πιθανή μεγάλη απώλεια αίματος, ο γιατρός σου μπορεί να συστήσει να αποφύγεις τη χρήση ταμπόν κατά την πρώτη έμμηνο ρύση. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κόλπος σας εξακολουθεί να είναι σε φάση επούλωσης, και τα ταμπόν θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει κάποιο τραυματισμό. Τις περισσότερες φορές μπορείς να επιστρέψεις στη χρήση του ταμπόν έξι εβδομάδες μετά τον έλεγχο από το γιατρό σου. Από εκεί και έπειτα δε θα έχεις κανένα πρόβλημα στη χρήση του.

Γιατί όσες γυναίκες δεν θηλάζουν έχουν τις περιόδους τους πιο γρήγορα;

Συνήθως, στις γυναίκες που θηλάζουν η περίοδος δεν επιστρέφει πολύ σύντομα μετά τον τοκετό. Αυτό έχει να κάνει με την παραγωγή διαφόρων ορμονών. Η ορμόνη που απαιτείται για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος (γνωστή ως προλακτίνη) μπορεί να καταστείλει τη λειτουργία των ορμονών της αναπαραγωγής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται ωορρηξία, δηλαδή δεν απελευθερώνεται ένα ωάριο για γονιμοποίηση. Χωρίς αυτή τη διαδικασία, τότε πιθανότατα δεν υπάρχει περίοδος.

Μπορώ να μείνω έγκυος ενώ θηλάζω; Και τι γίνεται όσον αφορά την αντισύλληψη στη φάση αυτή;

Μερικές γυναίκες χρησιμοποιούν το θηλασμό ως φυσική μέθοδο αντισύλληψης. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, λιγότερες από 1 στις 100 γυναίκες θα μείνουν έγκυες σε ετήσια βάση αν κάνουν αποκλειστικό θηλασμό. Ακόμα όμως και αν ο θηλασμός αποτελεί μία σχετικά αξιόπιστη μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων, δεν είναι μια απόλυτη εγγύηση ότι δεν θα μείνεις και πάλι έγκυος.

Επίσης, εάν θηλάζεις αποκλειστικά και παρόλα αυτά η περίοδός σου επιστρέψει, δεν είσαι πλέον προστατευμένη από μία επόμενη εγκυμοσύνη.

Για το λόγο αυτό, συζήτησε έγκαιρα με το γιατρό σου ποιες άλλες μέθοδοι ασφαλούς αντισύλληψης σου ταιριάζουν.

Πώς θα μπορούσε η περίοδός μου είναι διαφορετική μετά τον τοκετό;

Όταν ξεκινήσει και πάλι η περίοδός σου, οι πιθανότητες είναι η πρώτη αυτή περίοδος μετά τον τοκετό, να είναι διαφορετική από αυτές πριν μείνεις έγκυος. Το σώμα σου προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Μπορεί να παρουσιαστούν ορισμένα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Κράμπες που μπορεί να είναι διαφορετικές από το συνηθισμένο
  • Εμφάνιση μικρών θρόμβων αίματος στο σκούπισμα
  • Πολύ βαριά ροή
  • Ροή που φαίνεται να σταματάει και να ξαναξεκινάει, χωρίς σαφή διάρκεια

Όσο περνάει ο καιρός, σιγά σιγά όλα αναμένεται να ισορροπήσουν ξανά.

Τι πρέπει να περιμένω από την πρώτη μου περίοδο μετά τον τοκετό;

Είτε γέννησες φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή, θα έχεις αιμορραγία αλλά και άλλες κολπικές εκκρίσεις. Το σώμα σου συνεχίζει να αποβάλλει το αίμα και τους ιστούς που επένδυαν το εσωτερικό της μήτρα σου ενώ ήσουν έγκυος.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες, το αίμα μπορεί να είναι βαρύτερο και να περιέχει θρόμβους. Καθώς περνούν οι εβδομάδες, αυτό το αίμα “μετατρέπεται” σε κολπικές εκκρίσεις γνωστές ως λόχεια.

Αυτές οι εκκρίσεις μπορεί να συνεχιστούν για περίπου έξι εβδομάδες, που είναι σχεδόν το χρονικό διάστημα που μπορεί να επιστρέψει και η περίοδός σου αν δεν θηλάζεις. Αν οι εκκρίσεις σου μοιάζουν με λόχεια και στη συνέχεια έχεις αιμορραγία, αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στην έλευση της περιόδου σου. Δε σχετίζεται δηλαδή με την εγκυμοσύνη σου.

Πότε να ανησυχήσω για την περίοδο μου μετά τον τοκετό;

Μερικά σημάδια ότι η αιμορραγία σου μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας περιλαμβάνουν:

  • Μούσκεμα περισσότερων από μία σερβιέτες ή ταμπόν κάθε ώρα
  • Αιμορραγία που συνοδεύεται από ξαφνικό, έντονο πόνο
  • Ξαφνικό πυρετό
  • Αιμορραγία συνεχούς ροής για περισσότερες από επτά ημέρες

Επικοινώνησε με το γιατρό σου αν έχεις κάποια από αυτά τα συμπτώματα ή ανησυχείς για οτιδήποτε άλλο αφορά εσένα και την περίοδό σου. Καλύτερα να είσαι ασφαλής, παρά να αφήσεις κάποια παθολογία να εξελιχθεί με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία σου

 

Πότε και τι να περιμένεις από την πρώτη σου περίοδο μετά τον τοκετό.

Related Posts

Ο κόλπος σου μετά το φυσιολογικό τοκετό

Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεσαι λιγότερη επιθυμία για σεξ μετά τον τοκετό, κυρίως λόγω της έντονης κούρασης και των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα σου. Είναι σημαντικό να μιλήσεις γι 'αυτό με το σύντροφό σου, και όχι απλά να αποφεύγεις το σεξ.

Έχω ενδομητρίωση. Μπορώ να μείνω έγκυος;

Μία συχνή ανησυχία πολλών νέων γυναικών στις οποίες υπάρχει υποψία ή ακόμα και διάγνωση ενδομητρίωσης είναι αν μπορούν να μείνουν έγκυες και αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουν προκειμένου να επιτύχουν με ασφάλεια μία εγκυμοσύνη.

Πόσος καιρός χρειάζεται για να αναρρώσω μετά τον τοκετό;

Μπορεί να είστε τυχερές και οι συνήθεις «έξι εβδομάδες» να αποδειχτούν για εσάς υπέρ αρκετός χρόνος για επανέλθετε. Αν, όμως, δυσκολεύεστε στις κινήσεις ή σε κάποιες λειτουργίες σας πέρα από αυτό το διάστημα, ίσως είναι επειδή δεν έχετε αναρρώσει πλήρως.

Έχω HPV – κονδυλώματα. Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά;

Του Δρ Δημητρίου Μπιλάλη MBBCh MMedSc CCST FRCOG Μαιευτήρα – Χειρουργού Γυναικολόγου Fellow, Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας- Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Μαιευτηρίου Λητώ Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας έχει αποδυναμωθεί. Αυτή όμως η αλλαγή μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη μιας HPV λοίμωξης. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης, σε γυναίκες που

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.