Πότε να αρχίσω να ανησυχώ για την γονιμότητα μου;

Έχεις αρχίσει να αναρωτιέσαι μήπως είσαι υπογόνιμη; Μάθε ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και πώς μπορείς μέσα από τη σωστή διερεύνηση, να ανοίξεις το δρόμο προς την μητρότητα, αντί να παλεύεις μόνη, με τους φόβους και τις αγωνίες σου…

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, κάθε ζευγάρι, πρέπει να διερευνήσει μία πιθανή υπογονιμότητα, μετά από έναν χρόνο ελεύθερων, συχνών ερωτικών επαφών, χωρίς επιτυχία σύλληψης. Σε περίπτωση που η ανησυχία σου είναι ιδιαίτερα έντονη, μην διστάσεις να ζητήσεις την συμβουλή του γυναικολόγου σου μετά την πάροδο εννέα – δώδεκα μηνών, ή έξι μηνών αν είσαι μεγαλύτερη από 36 ετών.

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι ποιος από τους δυο σας μπορεί να ευθύνεται, καλό θα ήταν να γνωρίζεις ότι η αιτία υπογονιμότητας μπορεί να προέρχεται από την γυναίκα ή τον άντρα σε παρόμοια ποσοστά. Ο μόνος τρόπος να διερευνηθούν σωστά τα αίτια της υπογονιμότητας είναι να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και από τους δύο συντρόφους.

Αν θέλεις να ελέγξεις πόσο «κοντά» βρίσκεσαι στην (υπο)γονιμότητα κάνε στον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Έχεις έναν σταθερό κύκλο;
 • Έχεις χρησιμοποιήσει στο παρελθόν φάρμακα που ίσως θα μπορούσαν να επηρεάσουν την γονιμότητα σου;
 • Έχεις ελεγχθεί για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα; Είχες θετικά αποτελέσματα σε κάποια εξέταση;
 • Έχεις κάποια γυναικολογικά προβλήματα υγείας, όπως Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ή ενδομητρίωση, ή μήπως έχεις κάνει κάποια γυναικολογική επέμβαση;
 • Πώς είναι η γενικότερη υγεία σου; Μήπως είσαι λιποβαρής ή έχεις υποβληθεί σε κάποια χημειοθεραπεία ;

Αν στην πρώτη ερώτηση η απάντηση σου είναι «όχι» και έστω σε μία από τις επόμενες, η απάντηση είναι «ναι», θα ήταν καλύτερο να κάνεις τώρα κάποιες απαραίτητες εξετάσεις για τον έλεγχο της γονιμότητας σου, παρά να το αφήσεις για αργότερα.

Οι ακόλουθοι προδιαθεσικοί παράγοντες θα σε βοηθήσουν να ερευνήσεις μήπως αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας.

Γυναίκες
 • Ασταθής εμμηνορρυσιακός κύκλος

Ένας ασταθής κύκλος, δηλαδή μία ακανόνιστη ωορρηξία, είναι η πιο κοινή αιτία υπογονιμότητας.

 • Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)

Τα κυριότερα συμπτώματα του συνδρόμου είναι η παρουσία πολλών μικρών κύστεων στις ωοθήκες αλλά και ο ακανόνιστος κύκλος.

 • Ηλικία

Οι πιθανότητες σύλληψης θεωρητικά αρχίζουν να μειώνονται στην ηλικία των 30 ετών. Από τα 36 και μετά η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο.

 • Ινομυώματα μήτρας

Μεγάλο ποσοστό γυναικών εμφανίζει ινομυώματα στα τοιχώματα ή το εσωτερικό της μήτρας, για τα οποία ο γιατρός μπορεί να εξετάσει αν επηρεάζουν ή όχι την γονιμότητα.

 • Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

Είναι μία σοβαρή μόλυνση που συνήθως προκαλείται από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως είναι τα χλαμύδια και μπορεί να οδηγήσει σε σαλπιγγίτιδα ή απόφραξη των σαλπίγγων.

 • Ουλώδης ιστός/ Πυελικές συμφύσεις

Προκαλείται από πυελική μόλυνση ή ενδομητρίωση και μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στις σάλπιγγες.

 • Ενδομητρίωση

Ενδομητρίωση στις ωοθήκες συνήθως προκαλεί κακής ποιότητας ωάρια.

Άνδρας
 • Φλεγμονή ή τραυματισμός των γεννητικών οργάνων
 • Ηλικία

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σπέρματος ενός άνδρα φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά με την πάροδο του χρόνου.

 • Προβλήματα στο ανοσοποιητικό

Φαίνεται ότι η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων επηρεάζεται από την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος μιας και τα αντισώματα είναι πιθανό να λειτουργούν επιθετικά προς το σπέρμα, σαν να ήταν αντιγόνο.

 • Πρόβλημα βάρους

‘Ατομα λιποβαρή ή υπέρβαρα είναι πιθανό να έχουν κακής ποιότητας σπέρμα.

 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

ΣΜΝ όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και οι βακτηριακές ουρολοιμώξεις, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος, κάτι το οποίο βελτιώνεται με κατάλληλη θεραπεία.

Αν εσείς ή ο σύντροφος σας ανήκετε σε μία ή περισσότερες από τις παραπάνω κατηγορίες, θα ήταν προτιμότερο να ζητήσετε το συντομότερο ιατρική καθοδήγηση και όχι να αφήσετε τον χρόνο να επιβαρύνει την κατάσταση.

 

Πότε να αρχίσω να ανησυχώ για την γονιμότητα μου;

Related Posts

Έχω ενδομητρίωση. Μπορώ να μείνω έγκυος;

Μία συχνή ανησυχία πολλών νέων γυναικών στις οποίες υπάρχει υποψία ή ακόμα και διάγνωση ενδομητρίωσης είναι αν μπορούν να μείνουν έγκυες και αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουν προκειμένου να επιτύχουν με ασφάλεια μία εγκυμοσύνη.

Εξετάζοντας τη μεταφορά ενός μόνο εμβρύου στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Γιατί να μεταφέρω μόνο ένα έμβρυο; Σε πολλά σύγχρονα κέντρα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης κυρίως στο εξωτερικό, προτιμάται εδώ και καιρό η μεταφορά ενός μονάχα εμβρύου στα πλαίσια διενέργειας ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό δε σχετίζεται απαραίτητα με το αν η γυναίκα έχει υποβληθεί σε φυσικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης ή έχει πάρει φάρμακα διέγερσης. Έχει να κάνει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.