Πώς αντιμετωπίζεται το μελάνωμα στην εγκυμοσύνη;

Καθώς το μελάνωμα πλήττει ολοένα και νεότερης ηλικίας άτομα, είναι πιθανό να διαγνωστεί σε μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή; Ας δούμε τι μας είπαν οι ειδικοί.

Το μελάνωμα, ο πιο επιθετικός καρκίνος του δέρματος, παρουσιάζει ραγδαία αύξηση και προσβάλλει ολοένα και περισσότερα άτομα και μάλιστα νεώτερης ηλικιακής κλίμακας. Προέρχεται από τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη, τη χρωστική του δέρματος.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό (το ένα τρίτο περίπου) από τις περιπτώσεις μελανώματος διαγιγνώσκονται σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας και μερικές φορές ενώ η γυναίκα είναι ήδη έγκυος.

Η εγκυμοσύνη επηρεάζει την εξέλιξη του μελανώματος;

Μέχρι πρόσφατα, οι ερευνητές υποπτεύονταν ότι το μελάνωμα μπορεί να αυξηθεί γρήγορα και να εξαπλωθεί, λόγω των ορμονών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Αν και –όπως είναι γνωστό– οι ορμόνες μπορεί να έχουν επίπτωση σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών, από τις πρόσφατες έρευνες σχετικά με την εγκυμοσύνη και το μελάνωμα, διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η εγκυμοσύνη έχει κάποια δυσμενή επίδραση είτε στην πρόγνωση του μελανώματος, είτε στον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Οι επιστήμονες πλέον είναι πιο αισιόδοξοι για τη σχέση εγκυμοσύνης – μελανώματος.

Πρώτα από όλα, «Η εγκυμοσύνη δε γεννά μελάνωμα» μας εξήγησε ο Δρ. Γεώργιος Κόκκαλης, Πλαστικός Χειρουργός και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Μελανώματος. «Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι, αν κάποια γυναίκα έχει περάσει μελάνωμα, μπορεί να μείνει έγκυος, ειδικά αν αφήσει να περάσουν, για ασφάλεια, από 3 έως 5 χρόνια, διάστημα στο οποίο συνήθως εμφανίζονται μεταστάσεις».

Το ίδιο σαφής ήταν και ο Δρ. Αλέξανδρος Στρατηγός, Καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ: «Η εγκυμοσύνη αλλάζει σημαντικά τους σπίλους. Αλλάζουν χρώμα, μεγαλώνουν, αλλά η εγκυμοσύνη δεν επηρεάζει την πρόγνωση».

Ποιες είναι οι επιλογές για την έγκυο που πάσχει από μελάνωμα;

«Υπάρχουν, πλέον, πολλές γυναίκες που είχαν μελάνωμα πριν από την εγκυμοσύνη ή κατά τη διάρκεια της και γέννησαν υγιή παιδιά», αναφέρει ο Δρ. Δημήτριος Μπαφαλούκος, Ογκολόγος – Παθολόγος, διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής και καθηγητής στα ΤΕΙ Αθήνας.  «Πρέπει να εξηγείται με σαφήνεια στη μέλλουσα μητέρα ποιες επιλογές έχει, αν μπορεί να κρατήσει το μωρό, ενώ νοσεί. Σε πολλές γυναίκες είχε δοθεί η συμβουλή να μην κρατήσουν το μωρό, λόγω της νόσου, ωστόσο, εκείνες επέλεξαν τη συνέχιση της κύησης και γέννησαν υγιή μωρά και πήγαν όλα μια χαρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να γίνει χειρουργική αφαίρεση του σπίλου με τοπική αναισθησία. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στον πλακούντα δε γίνεται μετάσταση, καθώς δεν υπάρχουν εκεί κακοήθη μελανοκύτταρα, εκτός αν η νόσος έχει εξαπλωθεί παντού στο σώμα».

Πώς αντιμετωπίζεται το μελάνωμα στην εγκυμοσύνη;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.