Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχω ωορρηξία;

Ωορρηξία….Αυτή η μαγική στιγμή που ένα «αυγουλάκι» σου είναι έτοιμο να συναντήσει το άλλο του μισό.. και είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να «έρθεις πιο κοντά» με τον σύντροφο σου, αν έχεις αποφασίσει ότι ήρθε πια η ώρα να γίνεις μανούλα..

Αν θέλεις να συλλάβεις, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πότε είναι η ωορρηξία σου, δηλαδή η απελευθέρωση του ωαρίου σου από το ωοθυλάκιο της ωοθήκης. Άραγε, υπάρχει τρόπος να την καταλάβεις;

Η απάντηση είναι, ναι… Αν είσαι προσεκτική και αναγνωρίσεις κάποιο από τα 4 βασικά συμπτώματα της ωορρηξίας, σίγουρα θα είσαι πιο κοντά στο στόχο..

  • Πτώση και άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος.

Για να μπορέσεις να παρατηρήσεις μείωση στην βασική θερμοκρασία του σώματος, θα πρέπει να μετράς την θερμοκρασία σου κάθε μέρα, σε όλη τη διάρκεια του κύκλου σου, περίπου την ίδια ώρα. Η διακύμανση της θερμοκρασίας παίζει μεγάλο ρόλο στην κατανόηση του κύκλου σου. Αν δεν συνήθιζες να καταγράφεις τη θερμοκρασία σου κατά την διάρκεια του κύκλου σου, αυτή η μέθοδος δεν θα σου φανεί χρήσιμη για αυτόν τον κύκλο. Είναι όμως, μία καλή αφορμή να ξεκινήσεις να το εφαρμόζεις! Το μόνο που θα χρειαστείς, είναι ένα καλό θερμόμετρο βασικής θερμοκρασίας που μετρά με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων. Μετά την ωορρηξία, θα παρατηρήσεις ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει κανονικά και παραμένει έτσι μέχρι την επόμενη περίοδο. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης η θερμοκρασία παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Πολλές γυναίκες, με την μέθοδο αυτή υπολογίζουν την επόμενη έμμηνο ρύση, σημειώνοντας πτώση την θερμοκρασίας γύρω από τη χρονική περίοδο που αναμένεται.

  • Πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

Το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα, για μερικές γυναίκες, είναι ο πόνος της ωορρηξίας, ο οποίος γίνεται αισθητός στο κάτω μέρος της κοιλιάς, είναι ξαφνικός και συνεχής. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η επώδυνη ωορρηξία δεν είναι κάτι φυσιολογικό. Αν έχεις μία ήπια αίσθηση, είναι φυσιολογική, αλλά ο πόνος δεν είναι. Έντονος πόνος κατά την διάρκεια της ωορρηξίας σου θα μπορούσε να σχετίζεται με κύστεις των ωοθηκών, συμφύσεις από χειρουργικές επεμβάσεις, ή άλλα προβλήματα υγείας. Σε περίπτωση που αισθάνεσαι έντονο πόνο κατά την ωορρηξία, καλό θα είναι να επισκεφτείς σύντομα τον γιατρό σου, για να διερευνήσεις τα αίτια. Πολλές φορές, τα αίτια που σχετίζονται με επώδυνες ωορρηξίες είναι δυνατό να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα.

  • Τραχηλική βλέννη.

Το να παρακολουθείς την έκκριση της τραχηλικής βλέννης αρκετές φορές την ημέρα είναι επίσης σημαντικό, δεδομένου ότι είναι άλλο ένα ενδεικτικό σύμπτωμα της ωορρηξίας. Η τραχηλική βλέννη αλλάζει ποσότητα και σύσταση σύμφωνα με τις διακυμάνσεις των ορμονών (π.χ. οιστρογόνα). Μετά από μία περίοδο, η βλέννα είναι τυπικά πιο στεγνή, πριν γίνει κολλώδης, στη συνέχεια γίνεται κρεμώδης, έπειτα υδαρής, μέχρι να φτάσεις στις γόνιμες ημέρες που είναι σαφώς πιο διαυγής, ολισθηρή και ελαστική. Αυτή η σύνθεση που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το ασπράδι του αυγού, βοηθά τη διέλευση του σπέρματος και παρέχει ένα αλκαλικό περιβάλλον, έναντι στο όξινο του κόλπου. Οι μέρες που η τραχηλική βλέννη έχει αυτήν τη «χρήσιμη» σύσταση, μειώνονται, καθώς η ηλικία της γυναίκας αυξάνεται.

  • Θέση του τραχήλου της μήτρας.

‘Ισως να ακούγεται δύσκολο… αλλά πίστεψε το, μπορείς να ελέγξεις τη θέση του τραχήλου σου! Πιθανώς να χρειαστείς μερικούς κύκλους για να το συνηθίσεις αλλά αποτελεί μία πολύ καλή ένδειξη της ωορρηξίας. Είναι καλύτερα να ελέγχεις τη θέση του τραχήλου της μήτρας σου την ίδια ώρα κάθε μέρα, δεδομένου ότι δεν παραμένει σε ένα σημείο όλη την ημέρα. Πρέπει πάντα να πλένεις τα χέρια σου πριν κάνεις τον έλεγχο. Ακριβώς όπως η τραχηλική βλέννη, έτσι και ο τράχηλος υπόκειται σε αλλαγές, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης. Όταν δεν είσαι σε γόνιμες μέρες, ο τράχηλος είναι σκληρός, ξηρός και βρίσκεται χαμηλά. Στις γόνιμες μέρες, ο τράχηλος εμφανίζεται πιο ψηλά, είναι μαλακός, πιο ευρύς και πιο υγρός.

Εκτός από τα 4 αυτά βασικά συμπτώματα, υπάρχουν και κάποιες άλλες ενδείξεις που μπορεί να υποδεικνύουν την ωορρηξία σου, αλλά είναι λιγότερο αξιόπιστες. Αυτές συμπεριλαμβάνουν την ευαισθησία των μαστών, την μικρή αιμορραγία στα μέσα του κύκλου, την κατακράτηση υγρών, την αυξημένη libido και την αυξημένη αίσθηση της όρασης , της όσφρησης και της γεύσης.

Προσπάθησε να αναγνωρίσεις τα μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου και θα «συνεργαστείτε» ακόμα καλύτερα…

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχω ωορρηξία;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.