Στην Ψωρίαση ο ήλιος είναι φίλος ή εχθρός;

Τα ελαφρά καλοκαιρινά ρούχα που αφήνουν ακάλυπτο μεγάλο μέρος του σώματος, ίσως, φοβίζουν τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση και νιώθουν ότι τώρα είναι πιο εκτεθειμένες οι πάσχουσες περιοχές. Δε θα πρέπει, όμως, να ανησυχούν, καθώς η έκθεση στον ήλιο αποδεικνύεται ευεργετική για την ψωρίαση.

Ο ήλιος είναι φίλος στην Ψωρίαση

Όπως μας επισημαίνει ο Δερματολόγος, κ. Μιχάλης Κακέπης, Επιμελητής του Δερματολογικού τμήματος στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν,  «Η σύντομη έκθεση στον ήλιο, μέχρι 15 λεπτά, χωρίς αντηλιακό, αρκετές φορές την εβδομάδα, αποδεικνύεται ευεργετική για τους πάσχοντες, καθώς επιβραδύνει τη γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος που προκαλεί τις χαρακτηριστικές πλάκες της ψωρίασης». Δε θέλουμε, όμως, από φίλος να γίνει εχθρός: «Αν κάποιος παραμείνει περισσότερο διάστημα στον ήλιο, θα πρέπει να προστατευθεί με αντηλιακό μετά τα πρώτα 15 λεπτά, καθώς διατρέχει τον κίνδυνο εγκαύματος και όλων των αρνητικών συνεπειών της υπερέκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία (φωτογήρανσης, αύξησης του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος κλπ). Καλό είναι, γενικώς, να αποφεύγεται η έκθεση τις μεσημεριανές ώρες και να τηρούνται όλοι οι κανόνες προστασίας από τον ήλιο.

UVB φωτοθεραπεία

Είναι γνωστή η χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας για θεραπευτικούς σκοπούς και στην Ψωρίαση. Αυτή η μέθοδος είναι συνηθέστερη τους χειμερινούς μήνες ή σε χώρες που η ηλιοφάνεια είναι ελάχιστη και δε βοηθά. Η φωτοθεραπεία γίνεται με ειδικές λυχνίες, συνήθως 2-3 φορές την εβδομάδα. «Το πλεονέκτημα της UVB φωτοθεραπείας είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά και σε εγκύους με ψωρίαση», σημειώνει ο κ. Κακέπης. Το μειονέκτημα της είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η πρόσληψη της ακτινοβολίας δρα αθροιστικά και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος.

Τι μπορούμε να κάνουμε για την καλύτερη αντιμετώπιση της Ψωρίασης;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική πάθηση, της οποίας η ακριβής αιτιολογία δεν είναι γνωστή, ωστόσο, τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα τη συνδέουν με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Χαρακτηριστικό της σύμπτωμα είναι οι φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες, αποτέλεσμα συστηματικής φλεγμονής. Προσβάλλει εμφανείς περιοχές του σώματος, όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια, αλλά και την περιοχή της κοιλιάς και των γεννητικών οργάνων, προκαλώντας έντονο κνησμό ή και ανθεκτικές ψωριασιακές πλάκες. «Μέχρι τώρα δεν υπάρχει θεραπεία που να προσφέρει πλήρη ίαση. Για το λόγο αυτό, η ψωρίαση αντιμετωπίζεται ως χρόνια νόσος με συνεχή λήψη φαρμάκων», τονίζει ο κ Κακέπης.

Οι μέχρι τώρα θεραπείες
Στις ήπιες μορφές της νόσου, υπάρχει ικανοποιητική ανταπόκριση στις τοπικές θεραπείες, με κρέμες και αλοιφές κορτιζόνης ή συνδυασμού κορτικοστεροειδών με βιταμίνη D ή σκευασμάτων ρετινοειδών. Σε περιπτώσεις μέτριας Ψωρίασης, απαιτείται συστηματική χορήγηση θεραπείας με για τον έλεγχο της νόσου, με φάρμακα, από του στόματος.  Λόγω της τοξικότητας των περισσότερων από αυτά τα φάρμακα, τα θεραπευτικά σχήματα ήταν βραχυπρόθεσμα. Οι βιολογικοί παράγοντες που προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια στη θεραπευτική προσέγγιση βοηθούν στην αποτελεσματικότερη συνεχή θεραπεία μακρύτερης διάρκειας, συμβάλλουν στη βελτίωση της συμμόρφωσης του ασθενούς και παρέχουν ένα θετικό προφίλ ασφάλειας.

Οι βιολογικοί παράγοντες και η σεκουκινουμάμπη

Οι βιολογικές θεραπείες ενδείκνυνται σε ενήλικους ασθενείς, με μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση, οι οποίοι δεν είδαν ικανοποιητικά αποτελέσματα ή είχαν αντενδείξεις σε άλλες συστηματικές θεραπείες. «Ιδιαίτερα ικανοποιητική κρίνεται η θεραπεία με σεκουκινουμάμπη, ένα φάρμακο κυκλοφορεί στην Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο περίπου και προσφέρει γρήγορη βελτίωση και άμεσο αποτέλεσμα, χαρίζοντας στους ασθενείς καθαρό δέρμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, και καλύτερη ποιότητα ζωής. Πρακτικά, πρόκειται για μια ενέσιμη θεραπεία, που χορηγείται υποδορίως μια φορά το μήνα, μέσω μίας πολύ πρακτικής πένας, για αυτό και υπάρχει και καλύτερη συμμόρφωση τους ασθενή στη θεραπεία. Η επίτευξη καθαρού δέρματος και μάλιστα ανεξάρτητα από το πόσο βαριά είναι η νόσος κατά την έναρξη της θεραπείας, δε σημαίνει πλήρη ίαση αλλά αποτελεσματική καταστολή της νόσου. Για αυτό και η θεραπεία δεν πρέπει να διακοπεί, επειδή τα συμπτώματα θα επανέλθουν. Είναι όμως πολύ θετικό το γεγονός το φάρμακο αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και μάλιστα για όλους τους ασθενείς, χωρίς την προϋπόθεση της προηγούμενης μη αποτελεσματικής ανταπόκρισης σε άλλες θεραπείες», καταλήγει ο κ. Μιχάλης Κακέπης.

Στην Ψωρίαση ο ήλιος είναι φίλος ή εχθρός;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.