Γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης; Φτιάξτε το δικό σας πλάνο διάσωσης ΤΩΡΑ.

Ένας μεγάλος, αναπάντεχος σεισμός. Μια βαριά νεροποντή και μετά πλημμύρα…. Μία καταστροφική πυρκαγιά… Με τη φύση να μας εκδικείται ολοένα και περισσότερο, κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας κάποιας καταστροφής όπως οι παραπάνω. Αυτό λοιπόν που είναι απαραίτητο να έχει κάθε οικογένεια, ώστε με ασφάλεια να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο, είναι ένα “Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης”

Αν δεν έχετε ήδη ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης της οικογένειας σας στη θέση του, τώρα είναι η στιγμή να φτιάξετε ένα.

Ο σχεδιασμός ενός πλάνου έκτακτης ανάγκης ξεκινάει με την εκτίμηση του κινδύνου. Ποια είναι τα πιθανά είδη καταστροφών από τις οποίες κινδυνεύετε;

Τα τελευταία χρόνια φάνηκε πως η Ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα από πλημμύρες, φωτιές και χιονοπτώσεις. Ενημερωθείτε σχετικά με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης εφόσον υπάρχουν στην κοινότητα σας, στο χώρο εργασίας σας, και σίγουρα στο σχολείο των παιδιών σας. Αν δείτε πως δεν υπάρχει κάτι σχετικό, ιδιαίτερα στο χώρο του σχολείου, συζητήστε με τους άλλους γονείς και βρείτε τρόπο να φτιάξετε ένα πλάνο έκτακτης ανάγκης, με τη βοήθεια των τοπικών αρχών που θα σας παρέχουν τις κατάλληλες πληροφορίες.

Μόλις συγκεντρώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, καλέστε οικογενειακό συμβούλιο. Κάθε μέλος της οικογένειας, ακόμα και αν πρόκειται για ένα παιδάκι 4 ετών, πρέπει να έχει γνώση του σχεδίου αυτού, και πως να το εφαρμόσει.

Οικογενειακό πλάνο εκκένωσης του σπιτιού

Ξεκινήστε σχεδιάζοντας ένα πλάνο εκκένωσης για το σπίτι σας και στη συνέχεια καθορίστε μια διαδρομή εκκένωσης.

Πως μπορείτε να το κάνετε αυτό:

 • Σχεδιάστε ένα απλό σχέδιο του σπιτιού σας (κάτοψη) με (αν είναι εφικτό) δύο οδούς διαφυγής. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά γνωρίζουν τη διαδρομή προς τις εξόδους “ασφαλείας”.
 • Ορίσετε ένα μέρος για να συναντηθείτε έξω από το σπίτι καθώς και εναλλακτικούς χώρους συνάντησης στη γειτονιά. Έχει συμβεί, σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, κάθε γονιός να παίρνει μαζί του και από ένα παιδί και μετά, έξω στο δρόμο να αδυνατούν να βρεθούν λόγω του συνωστισμού του κόσμου έξω από τις πολυκατοικίες.
 • Στο αυτοκίνητο, έχετε πάντα γεμάτο το ντεπόζιτο, καθώς και ένα βασικό κιτ φαρμακείου με όλα τα απαραίτητα. Συζητήστε με τον φαρμακοποιό της γειτονιάς να σας βοηθήσει σχετικά με το τι είναι καλό να υπάρχει σε ένα φαρμακείο αυτοκινήτου, και πόσο συχνά αυτό πρέπει να ανανεώνεται. Επίσης, κατά τους χειμερινούς μήνες, δεν είναι κακή ιδέα να έχετε στο αυτοκίνητο αφημένη και μία φλις κουβέρτα καθώς και μία αλλαξιά ρούχα για τα παιδιά. Τέλος ένα σνακ και ένας χυμός ή νερό, μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια.
 • Στο σπίτι, έχετε συγκεντρωμένα σε ένα σημείο (αδιάβροχο φάκελο ή κουτί) όλα τα σημαντικά έγγραφα της οικογένειας σας (διαβατήρια, πιστοποιητικά κλπ), καθώς και κάποια μετρητά, έτοιμα να τα πάρετε μαζί σας.
 • Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε αρκετά καλά την περιοχή σας ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να μπορέσετε να διαφύγετε από μία διαδρομή που δε χρησιμοποιούσατε τόσο συχνά.
Επικοινωνία με άλλα μέλη της οικογένειας

Ένα πράγμα που φοβούνται περισσότερο οι οικογένειες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι το γεγονός ότι χωρίζουν ο ένας από το άλλο, οπότε ένα σημαντικό μέρος του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης σας είναι η επικοινωνία. Δικοί σας άνθρωποι που βρίσκονται με ασφάλεια κάπου αλλού, ανησυχούν για εσάς, η εσείς για εκείνους. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι, να ορίσετε στην οικογένεια σας ένα υπεύθυνο άτομο ( που βρίσκεται σε κάποια άλλη περιοχή) το οποίο θα ενημερώσετε για την κατάσταση σας και αυτό με τη σειρά του θα ενημερώσει όσους χρειαστεί. Και επίσης, να δημιουργήσετε στο κινητό σας, στις επαφές, την λεγόμενη ομάδα ΣΠΕΑ (σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης) που περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές επαφές που μπορεί να χρειαστείτε μία δύσκολη στιγμή.

Κιτ διάσωσης και χρήσιμα αντικείμενα

Κάθε οικογένεια θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων και ζητημάτων ασφάλειας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον οποιονδήποτε από καιρό σε καιρό. Σκεφτείτε την πιθανότητα εκμάθησης δεξιοτήτων ασφαλείας, όπως βασικές πρώτες βοήθειες και CPR (καρδιοαναπνευστική ανάνηψη). Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ο καθένας γνωρίζει που βρίσκεται ο πυροσβεστήρας και πώς χρησιμοποιείται.

Εδώ είναι οι συστάσεις από ειδικούς για το τι θα πρέπει να βρίσκεται στο κουτί έκτακτης ανάγκης σας:

 • Λίστα επαφών έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων της πυροσβεστικής, της αστυνομία και των γιατρών της οικογένειας
 • Φακός, ραδιόφωνο, και μπαταρίες
 • Ελβετικός σουγιάς
 • Εγχειρίδιο πρώτων βοηθειών
 • Στείρο αλατούχο διάλυμα
 • Επιθέματα γάζας, αυτοκόλλητες ταινίες, και αποστειρωμένα γάντια
 • Ψαλίδια, τσιμπιδάκια, και θερμόμετρο
 • Παγοκύστη (έχετε μία πάντα έτοιμη προς χρήση)
 • Δοσομετρικό κουτάλι ή σύριγγα για τη μέτρηση των δόσεων ενός φαρμάκου
 • Αντιπυρετικό, αντιβιοτικό, αντιφλεγμονώδες και αντιαλλεργικό φάρμακο
 • Αντιβιοτική αλοιφή – λοσιόν καλαμίνης
Κιτ πρώτων βοηθειών

Κάθε οργανωμένο σπίτι πρέπει να έχει ένα κουτί με τα απαραίτητα είδη πρώτων βοηθειών

Άτομα με ειδικές ανάγκες

Αν κάποιος στην οικογένειά σας έχει ειδικές ανάγκες, θα πρέπει να οργανωθείτε ακόμα περισσότερο κατά την ανάπτυξη ενός σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης και εκκένωσης. Λάβετε υπόψη ότι πολλές φορές, τα μέλη της οικογένειας με προβλήματα κινητικότητας, ακοής ή όρασης, επειδή νοιώθουν ιδιαίτερη ασφάλεια στο σπίτι τους, μπορεί να είναι πιο απρόθυμα να εγκαταλείψουν το σπίτι και να χρειαστούν ιδιαίτερη βοήθεια.

Ζητήματα που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη στην περίπτωση ΑΜΕΑ περιλαμβάνουν:

 • Εφεδρικά ακουστικά βαρηκοΐας και ειδικά γυαλιά
 • Ειδικές διατροφικές ανάγκες
 • Ιατρικές καταστάσεις που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή
 • Ειδικό ιατρικό εξοπλισμό όπως οξυγόνο ή κιτ ελέγχου του διαβήτη

 

Κατοικίδια
Οι μικροί τετράποδοι φίλοι μας πρέπει και αυτοί να συμπεριληφθούν στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης της οικογένειας μας.

Οι μικροί τετράποδοι φίλοι μας πρέπει και αυτοί να συμπεριληφθούν στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης της οικογένειας μας.

Σε έναν σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε, εφόσον έχετε, και τους μικρούς τετράποδους φίλους σας. Αποτελούν και αυτά μέλος της οικογένειας σας. Έχετε κατά νου ποιος μπορεί να τα φιλοξενήσει ή να τα κρατήσει μέχρι να μπείτε ξανά με ασφάλεια στο σπίτι σας. Έχετε ένα κιτ έκτακτης ανάγκης που αφορά τους πιστούς σας φίλους , το οποίο περιλαμβάνει την τροφή και κάποιο φάρμακο που έχουν ανάγκη. Βεβαιωθείτε πως η ταυτότητα αναγνώρισης τους είναι σε καλή κατάσταση και έχετε πάντα ένα επιπλέον λουρί ή σακίδιο μεταφοράς τους, όταν πρόκειται για μικρά ζωάκια.

Να θυμάστε:

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε την οικογένειά σας από μία αναπάντεχη φυσική καταστροφή, είναι να έχετε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη θέση του – και ο καλύτερος χρόνος για να σχεδιάσετε αυτό το πλάνο έκτακτης ανάγκης είναι… ΤΩΡΑ. Βεβαιωθείτε ότι όλη η οικογένεια συμμετέχει και έχει ενημερωθεί. Είναι η οικογένειά σας και η ασφάλεια της είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης; Φτιάξτε το δικό σας πλάνο διάσωσης ΤΩΡΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.