Τι πρέπει να κάνει ο σύντροφός σας πριν μείνετε έγκυος

Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να ξεκινήσει τις προσπάθειες για ένα παιδί, οι γυναίκες συνήθως είναι ιδιαίτυερα προσεκτικές στην προετοιμασία τους για την εγκυμοσύνη: Πιο ειδική διατροφή, λήψη ειδικών προγεννητικών βιταμινών και προληπτικές εξετάσεις αποτελούν τη χρυσή τριάδα της προετοιμασίας της.

Όμως, είναι εξίσου σημαντικό να προετοιμαστεί και ο άνδρας κατάλληλα. Όπως χαρακτηριστικά μας ενημερώνει η Κα Χαρούλα Μπιλάλη BSc  MMedSc,  Μοριακή Βιολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή , πρέπει και ένας άντρας να κάνει κάποιες ενέργειες πριν από την εγκυμοσύνη της συντρόφου του, προετοιμάζοντας κατάλληλα τον οργανισμό και ενισχύοντας το αναπαραγωγικό του σύστημα, αφού και αυτός συνεισφέρει κατά το ήμισυ με το δικό του γενετικό υλικό.

Η καλή εγκυμοσύνη ξεκινάει πριν τη σύλληψη.

Ενημέρωση

Η σωστή ενημέρωση κάνει και τους δύο συντρόφους πιο υπεύθυνους για την ιδιαίτερα σοβαρή απόφαση της απόκτησης ενός μωρού. Ξέρατε ότι μια γόνιμη εκσπερμάτωση περιέχει πάνω από τριάντα εννέα εκατομμύρια σπερματοζωάρια; Ακόμα κι αν σας φαίνεται τεράστιος αριθμός, μόνο λίγα εκλεκτά σπερματοζωάρια θα πλησιάσουν στη γονιμοποίηση ενός ωαρίου. Τα σπερματοζωάρια που δεν είναι φυσιολογικά (με χαμηλή κινητικότητα ή παραμορφωμένα) είναι λιγότερο πιθανό να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο. Όσο περισσότερο ψάξετε και ενημερωθείτε σχετικά με τη διαδικασία της αναπαραγωγής από τους ειδικούς, τόσο πιο καλά προετοιμασμένοι και λιγότερο αγχωμένοι θα είστε.

Λήψη βιταμινών και τρόπος ζωής

Το σπέρμα πρέπει να είναι υγιές, δυνατό και επαρκές σε ποσότητα για να γονιμοποιήσει το ωάριο. Είναι σχετικά απλά τα πράγματα που μπορεί να κάνει ο άντρας για να κρατήσει το σπέρμα του σε καλή κατάσταση, μας ενημερώνει η ειδικός. Οι άντρες πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, το πρόχειρο ανθυγιεινό φαγητό και την καθιστική ζωή.

Επίσης, θα τους ωφελήσει -όχι μόνο σε αυτή την περίοδο της ζωής τους, αλλά για πάντα- η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και ο καλός ύπνος. Σημαντική είναι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ορισμένες βασικές θρεπτικές ουσίες – όπως η Βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, το φυλλικό οξύ, το ασβέστιο και η Βιταμίνη Ε.

Εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής ειδικά για αυτή την περίοδο, όπως το  Fertilovit Male Plus με συνεργιστική δράση θα υποστηρίξουν διατροφικά την υγιή σπερματογένεση και θα προστατέψουν το γενετικό υλικό των σπερματοζωαρίων, θωρακίζοντας το απέναντι στις αρνητικές συνέπειες του οξειδωτικού στρες..

Επίσης, αυτή την περίοδο καλό είναι να αποφεύγεται η σάουνα και το τζακούζι, και γενικότερα οτιδήποτε προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή του οσχεου (στενά συνθετικά εσώρουχα, laptops), επειδή η ζέστη βλάπτει τα σπερματοζωάρια και δεν πρέπει να το διακινδυνεύσετε. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται η έκθεση σε δραστικές χημικές ουσίες, όπως οι μπογιές, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα ή, τουλάχιστον, η χρήση τους να γίνεται με εξαιρετική προσοχή.

Οικονομικός προγραμματισμός

Το ταξίδι της εγκυμοσύνης και της απόκτησης παιδιού που ξεκινάτε απαιτεί κάποια επιπλέον έξοδα και χρειάζεται καλός προγραμματισμός. Η προγεννητική φροντίδα, όλη η διαδικασία της εγκυμοσύνης και ο τοκετός, η μεταγεννητική φροντίδα και οι εξετάσεις κοστίζουν αρκετά για αυτό προγραμματίστε τα έξτρα έξοδά σας. Φροντίστε εσείς και ο σύντροφός σας να ξοδεύετε με σύνεση αυτό το χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη σας τις υποχρεώσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Κατανόηση

Ο σύντροφός σας πρέπει να είναι ενήμερος για τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που θα υποστείτε από τη στιγμή που θα μείνετε έγκυος. Ένα σώμα που αλλάζει και οι ορμόνες που τρελαίνονται είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας οδηγήσουν σε συναισθηματικές διακυμάνσεις, τις οποίες ο σύντροφός σας θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί και να σας υποστηρίξει.

Εκτός λοιπόν από τη γονιμοποιητική ικανότητα των δύο συντρόφων, όπως βλέπετε υπάρχουν και άλλα αρκετά, απλά ωστόσο, πράγματα τα οποία πρέπει να προσέξετε για την επίτευξη μίας καλής σύλληψης και μίας υγιώς εξελισσόμενης εγκυμοσύνης.

Τι πρέπει να κάνει ο σύντροφός σας πριν μείνετε έγκυος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.