Το συναισθηματικό βάρος μιας αποβολής

Όταν, όμως, υπάρξει η «άτυχη» κύηση, η γυναίκα αισθάνεται σοκαρισμένη, ενώ, παράλληλα με το συναισθηματικό βάρος, προσπαθεί να κατανοήσει τι δεν πήγε καλά στην εγκυμοσύνη της.

Πέρα από τα πραγματικά αίτια που κρύβονται πίσω από μία αποβολή και τα εξετάζει ο γιατρός, υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με το τι προκάλεσε την αποβολή, που «σφηνώνουν» στο μυαλό των γυναικών και τις βασανίζουν, τις κάνουν να αισθάνονται απομονωμένες και μοναχικές. Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και η γυναίκα συνήθως λυτρώνεται από τα βασανιστικά αυτά συναισθήματα, όχι απλώς όταν μείνει έγκυος, αλλά όταν αποκτήσει, επιτέλους το μωράκι της.

Είναι συχνό φαινόμενο μία αποβολή;

Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι ένα ποσοστό 10% -15%  των κυήσεων λήγουν νωρίς λόγω αποβολών. Το πιθανότερο είναι να βρείτε το στενό σας περιβάλλον, τουλάχιστον μία γυναίκα που είχε αυτή την εμπειρία στη διάρκεια των αναπαραγωγικών της χρόνων. Φαίνεται πολύ λιγότερο συχνή η αποβολή, επειδή δε θέλουμε να μιλάμε για αυτή.

Πού πιστεύουν οι γυναίκες ότι οφείλεται η αποβολή

«Για την αποβολή φταίει κάτι που έκανα»

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι αποβολές δεν ήταν αποτέλεσμα μίας πράξης ή κίνησης που η μητέρα έκανε ή δεν έκανε. Δυστυχώς, αυτό ακριβώς συμβαίνει. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για μια αποβολή, οι οποίοι, συνήθως, δεν μπορούν να προληφθούν ή να αποφευχθούν. Μια έρευνα που έγινε από το Δρ Zev Williams, καθηγητή γυναικολογίας στο Albert Einstein College του ιατρικού κέντρου Medicine & Montefiore στη Νέα Υόρκη, διαπίστωσε ότι υπήρχαν ευρέως διαδεδομένες παρανοήσεις σχετικά με το τι προκαλεί μια αποβολή. Αν και συνήθως, κύρια αιτία της αποβολής είναι μια χρωμοσωμική ανωμαλία ή μία ατελής σύλληψη, οι συμμετέχουσες στην έρευνα ήταν πεπεισμένες ότι η αποβολής τους οφειλόταν σε άλλους λόγους, κυρίως εξαιτίας των διαδεδομένων παρανοήσεων που υπάρχουν πάνω στο θέμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες πίστευαν ότι η αποβολή τους οφείλεται σε:

  • ένα αγχωτικό γεγονός
  • μακροχρόνιο στρες
  • άρση βάρους
  • σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα,
  • προηγούμενες αμβλώσεις
  • μεθόδους αντισύλληψης

Κατανοώντας οι γυναίκες την πραγματική αιτία της αποβολής ή ακόμα ότι συνήθως πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός που δε θα εμποδίσει να αποκτήσουν παιδί στο άμεσο μέλλον, θα ανακουφιστούν αρκετά από τον πόνο που προκαλείται από τις παρανοήσεις αυτές και τις ενοχές που τους γεννιούνται.

Το συναισθηματικό βάρος μιας αποβολής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.