7 βασικά πράγματα που κάθε μαμά πρέπει να γνωρίζει για το θηλασμό

[mks_col]

[mks_two_thirds]

Το μητρικό γάλα είναι ο καλύτερος τρόπος να ταΐσετε το μωρό σας;

Ναι, το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη και πιο υγιεινή τροφή για το μωρό σας. Αποτελεί μια πλήρη τροφή, που περιέχει τουλάχιστον 400 θρεπτικές ουσίες, ορμόνες και αντισώματα (που βοηθούν το ανώριμο ακόμα ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας να καταπολεμήσει τους πιθανούς ιούς) και τα οποία δεν υπάρχουν στο τυποποιημένο γάλα. Επιπλέον, η θρεπτική σύσταση του μητρικού γάλακτος προσαρμόζεται ακόμα και στις ανάγκες του μωρού σας, καθώς μεγαλώνει. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να ταΐσετε το μωρό σας μόνο με μητρικό γάλα για τους πρώτους έξι μήνες. Βοηθά πολύ ακόμα και στην ευφυΐα και στη γνωστική ανάπτυξη του μωρού σας. Τα μωρά που θηλάζουν, αποκλειστικά, από τη γέννησή τους είναι, επίσης, λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν στο πρώτο έτος της ζωής τους. Ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να αποκρούσει ασθένειες, όπως: γαστρεντερίτιδα, πνευμονία, βρογχιολίτιδα, κοκίτη και ωτίτιδα. Ακόμα και στην περίπτωση του σοβαρού εκζέματος, τα μωρά που θήλασαν για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης σε σχέση με τα μωρά που τράφηκαν εξαρχής με ξένο γάλα.

Το ιδιαίτερο δέσιμο μαμάς – παιδιού με το θηλασμό

Ο θηλασμός δεν ωφελεί μόνο την υγεία του μωρού μακροπρόθεσμα, αλλά συμβάλλει και στο χτίσιμο μιας ιδιαίτερης σχέσης ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας. Οι ώρες που κρατά η μαμά το μωρό της και το ταΐζει με το γάλα της είναι οι στιγμές εκείνες, που το μωρό αντιλαμβάνεται την αφοσίωση της μαμάς, τη σιγουριά και τη συναισθηματική σταθερότητα, που τόσο έχει ανάγκη, στον νέο κόσμο, τον οποίο προσπαθεί να κατανοήσει και να προσαρμοστεί.

Ο θηλασμός προάγει την υγεία του παιδιού μακροπρόθεσμα

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες που είχαν θηλάσει ως βρέφη, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν ξένο γάλα έχουν:

  • χαμηλότερη αρτηριακή πίεση
  • χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης
  • λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι
  • λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2

Ο θηλασμός προάγει την υγεία της μητέρας μακροπρόθεσμα

Ο θηλασμός ωφελεί και την υγεία της μαμάς. Θηλάζοντας η γυναίκα μπορεί να χάσει το επιπλέον βάρος που πήρε στην εγκυμοσύνη. Τα μακροπρόθεσμα οφέλη είναι, όμως, είναι περισσότερα και πιο σημαντικά:

  • συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού
  • προστατεύει από τον καρκίνο των ωοθηκών πριν από την εμμηνόπαυση
  • μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2

Για πόσο καιρό θα μπορώ να θηλάζω;

Το μητρικό γάλα συνιστάται για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του μωρού. Θα μπορούσατε, όμως, να συνεχίσετε το θηλασμό και αφού το μωρό σας αρχίσει στις στερεές τροφές, μέχρι το τέλος του πρώτου έτους ή και λίγο πιο μετά. Συνεχίζοντας το θηλασμό ενώ εισάγονται στερεές τροφές, μπορεί να ωφεληθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Επίσης, μπορεί να προστατευτεί από ασθένειες, όπως η κοιλιοκάκη και ο διαβήτης τύπου 1.

[/mks_two_thirds]

[mks_one_third]

Πώς να ξεκινήσω το θηλασμό;

Ο θηλασμός μπορεί να πάρει από 5 έως 40 λεπτά, άρα καλό είναι να βρείτε μια άνετη θέση, πριν ξεκινήσετε. Κατά τις πρώτες ημέρες του θηλασμού, που προσπαθείτε ακόμα να συνηθίσετε τη διαδικασία, είναι σημαντικό να δημιουργείτε την κατάλληλη ατμόσφαιρα, σε κάθε γεύμα του μωρού σας.

Δοκιμάστε διάφορα σημεία και στάσεις, μέχρι να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και το μωράκι σας: Σε ένα ήσυχο μέρος ή ακούγοντας χαμηλά μουσική στο ραδιόφωνο ή παρακολουθώντας κάτι ευχάριστο στην τηλεόραση, εφόσον αυτό είναι βοηθητικό στο θηλασμό.

Μπορείτε να στηρίζετε σε μαξιλάρια, αναπαυτικά την πλάτη σας, έτσι ώστε το μωρό σας να μπορεί να ακουμπήσει στο σώμα σας, ενώ τα χέρια σας είναι ελεύθερα να το αγκαλιάζουν.

Αν πονάτε, διακόψτε για λίγο, βάζοντας απαλά το μικρό σας δάχτυλο ανάμεσα στα ούλα του μωρού και τη θηλή σας και δοκιμάστε ξανά.

[/mks_one_third]

[/mks_col]

[mks_col]

[mks_one_third]

[mks_separator style=»solid» height=»2″]

Ο θηλασμός σε δημόσιους χώρους

Θεωρείται απόλυτα αποδεκτός ο θηλασμός σε δημόσιους χώρους και μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι θηλασμού, σε εμπορικά κέντρα και άλλα πολυσύχναστα σημεία της πρωτεύουσας. Στην περιφέρεια, ακόμα και αν δεν υπάρχουν αντίστοιχοι χώροι, οι ρυθμοί είναι πιο χαλαροί και οι αποστάσεις πιο μικρές και η μητέρα πιο εύκολα μπορεί να βρίσκεται στην άνεση του σπιτιού εγκαίρως για να θηλάσει.

[/mks_one_third]

[mks_two_thirds]

Αν θέλετε να νιώθετε πιο άνετα, ρίξτε ένα ελαφρύ μαντήλι, ή κάποιο λεπτό ρούχο πάνω από τον ώμο και το στήθος σας, ενώ ταΐζετε το μωράκι σας. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας μπορεί να αναπνέει άνετα. Ο θηλασμός είναι μία εμπειρία για εσάς και το μωρό σας που ξεκινά αμέσως μετά τη γέννησή του και αποτελεί το πρώτο σας δέσιμο μαζί του. Για όσο διάστημα θα το ταΐζετε με το δικό σας γάλα, θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα όταν το μικρό σας πεινάει. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να μην αισθάνεστε αμήχανα και να κάνετε ό,τι είναι καλύτερο για εκείνο.

[/mks_two_thirds]

[/mks_col]

7 βασικά πράγματα που κάθε μαμά πρέπει να γνωρίζει για το θηλασμό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.