7 φυτά για να καθαρίσεις την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι η ικανότητα των φυτών να εξαλείφουν τη ρύπανση του αέρα από το εσωτερικό των σπιτιών μας. Ακόμα και ένα μόνο φυτό στο εσωτερικό του σπιτιού, ειδικά όταν τα παράθυρα παραμένουν κλειστά μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ατμόσφαιρα του σπιτιού ενώ δύο φυτά μπορούν να απομακρύνουν τις τοξίνες και να ομορφύνουν το σπίτι σου.

Η ύπαρξη επιβλαβών αερίων – όπως η φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο και άλλες πτητικές οργανικές ενώσεις μεταξύ τους και μονοξείδιο του άνθρακα, τα φυτοφάρμακα, και πολλά ακόμα – σε κλειστούς χώρους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον άνθρωπο όπως είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις αλλά και ο πονοκέφαλος.

Δεν χρειάζεται να απελπίζεσαι. Σύμφωνα με έρευνα της NASA με τίτλο  “Φυτά Εσωτερικού χώρου για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης” και τον υπεύθυνο της  δρ. B. C. Wolverton αλλά και μεταγενέστερη έρευνα της NASA που αφορά στον καθαρό αέρα, τονίζεται πως η αύξηση των φυτών στους χώρους του σπιτιού, μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε δυνητικά από τις τοξικές αερομεταφερόμενες χημικές ουσίες, καθιστώντας το εσωτερικό του σπιτιού πιο καθαρό!

Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με τα αγαπημένα φυτά σύμφωνα με τις έρευνες της NASA που είναι εύκολα να τα διατηρήσεις, προορίζονται να μεγαλώσουν σε εσωτερικό περιβάλλον και θσ κάνουν τη διαφορά στον αέρα του σπιτιού.

 

[mks_icon icon=»fa-yelp» color=»#81d742″ type=»fa»] Αγγλικός κισσός Hedera helix

Ο αγγλικός κισσός που μια με μικρά φύλλα αμπελιού μπορεί να μειώσει τις ποσότητες βενζολίου και φορμαλδεΰδης, καθώς και ξυλόλιο που μπορούν να μπουν στην ατμόσφαιρα του σπιτιού και να προκαλέσουν ζάλη ή ακόμα και εμετό.  Το αναρριχητικό αυτό φυτό, θέλει μέτριο φως και μπορεί να αναρριχηθεί στην βιβλιοθήκη του σπιτιού ή κατά μήκος των ραφιών. Ο αγγλικός κισσός χρειάζεται αρκετή υγρασία στο χώμα του και να το διατηρείς μακριά από σκυλιά, γάτες ή άλλους τετράποδους φίλους μιας και ο κισσός μπορεί να είναι τοξικός γι αυτά.

 

[mks_icon icon=»fa-yelp» color=»#81d742″ type=»fa»] Ο ελαστικοφόρος φίκος ή καουτσουκόδενδρο

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή καλλωπιστικά δένδρα σε όλο τον κόσμο. Τα φύλλα του είναι λαμπερά και μεγάλα και ιδανικά για το σπίτι ενώ το φυτό αυτό στοχεύει στην εξάλειψη της φορμαλδεΰδης. Τοποθέτησε το φίκο σε φωτεινό σημείο μην το ποτίζεις υπερβολικά αλλά μια φορά την εβδομάδα ή όποτε βλέπεις πως το χώμα είναι στεγνό και επιφανειακά στη γλάστρα του. Η γλάστρα του φίκου πρέπει να έχει τρυπούλες στον πάτο για να μην τον ποτίσεις υπερβολικά.

[mks_icon icon=»fa-yelp» color=»#81d742″ type=»fa»] Κρίνος ή σπαθίφυλλο

Αν τώρα θα κάνεις την αρχή με τα φυτά στο σπίτι, ο κρίνος είναι ιδανικός, μιας και και τα φύλλα του αρχίζουν να πέφτουν κάθε φορά που το φυτό θέλει πότισμα. Η αλλαγή που θα δεις στον αέρα, θα σε αποζημιώσει.

[mks_icon icon=»fa-yelp» color=»#81d742″ type=»fa»] Μπαμπού στη γλάστρα (Chamaedorea Seifrizii)

Πρόκειται για τροπικό φυτό που θέλει φως για να μεγαλώσει γρήγορα. Μόλις αρχίσει να αναπτύσσεται, μεταφύτευσέ το σε μεγαλύτερη γλάστρα και πότισέ το κάθε φορά που το χώμα πάνω πάνω στη γλάστρα είναι ξηρό. Όταν αγοράσεις το εν λόγω φυτό, πρόσεξε να έχει σκούρα πράσινα φύλλα κι όχι καφέ μιας και αν αρχίσει να ξεραίνεται, δύσκολα θα μπορέσεις να το επαναφέρεις σε υγιή κατάσταση για να επιτελεί τον καθαρισμό του εσωτερικού περιβάλλοντος του σπιτιού.

[mks_icon icon=»fa-yelp» color=»#81d742″ type=»fa»] Αλόη

Υπέροχο φυτό εσωτερικού χώρου με ένα σωρό λειτουργίες. Με περιεκτικότητα 95% σε νερό, και με το ζελέ που έχει εσωτερικά, το χρησιμοποιείς σε τσιμπήματα, εγκαύματα και τη γενικότερη ανάπλαση της επιδερμίδας. Η αλόη διαθέτει και ιδιότητα καθαρισμού του αέρα. Η αλόη, όπως τα περισσότερα παχύφυτα, η αλόη μπορεί να αντέξει σε μεγάλες περιόδους ξηρασίας και προτιμά το φως. Άφηνε το πάνω στρώμα του χώματος στην αλόη να στεγνώσει κι έπειτα πότισέ τη.

[mks_icon icon=»fa-yelp» color=»#81d742″ type=»fa»] Χρυσάνθεμο του ανθοπώλη(Chrysanthemum Morfolium)

Πρόκειται για ένα σπάνιο σε ανθοφορία φυτό, το οποίο χάρη στο ρυθμό διαπνοής που έχει, μπορεί να σε απαλλάξει σύντομα από τις τοξίνες , συμπεριλαμβανομένης της αερομεταφερόμενης αμμωνίας.  Το χρυσάνθεμο μπορεί να βελτιώσει και τη μυρωδιά του εσωτερικού του σπιτιού, μόνο που χρειάζεται λίπασμα μια φορά το μήνα και άπλετο φως!

[mks_icon icon=»fa-yelp» color=»#81d742″ type=»fa»] Η Ντιφενμπάχια (Dieffenbachia camilla)

Η Ντιεφενμπάχια (Ντιεφενμπάχια) είναι γένος τροπικού και ανθεκτικού φυτού από την Αμερική, κυρίως εσωτερικού χώρου, της οικογένειας των Αροειδών με πιτσιλωτά και οβάλ φύλλα. Χρειάζεται φως για να μεγαλώσει και περιβάλλον με σταθερή θερμοκρασία πάνω από 18 βαθμούς κελσίου. Ο αέρας που αναπνέετε θα βελτιωθεί ενώ πρέπει να αφήνεις το φυτό να στεγνώνει κι έπειτα να το ποτίζεις πάλι.

7 φυτά για να καθαρίσεις την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.