Έχω HPV – κονδυλώματα. Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά;

Του Δρ Δημητρίου Μπιλάλη MBBCh MMedSc CCST FRCOG Μαιευτήρα – Χειρουργού Γυναικολόγου
Fellow, Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας- Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Μαιευτηρίου Λητώ

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας έχει αποδυναμωθεί. Αυτή όμως η αλλαγή μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη μιας HPV λοίμωξης. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης, σε γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ιό HPV, δεν είναι σπάνιο να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία έξαρση των κονδυλωμάτων, τα οποία έχουν την τάση να αυξάνουν σε μέγεθος και αριθμό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτό μπορεί να κάνει τον κολπικό τοκετό ή μία πιθανή περινεοτομή (εάν υπάρχει απόλυτη ένδειξη) δύσκολη, επειδή ο κόλπος ή το περίνεο είναι καλυμμένο με κονδυλώματα. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτές οι αλλοιώσεις στο αιδοίο συνήθως βελτιώνονται γρήγορα ή μπορεί και να εξαφανιστούν εντελώς, όταν το μωρό γεννηθεί.

Φυσιολογικός Τοκετός ή Καισαρική Τομή;

Παρά το γεγονός ότι τα κονδυλώματα μπορεί να είναι άκρως ενοχλητικά για μια έγκυο γυναίκα, συνήθως δεν παρουσιάζουν εμφανή κίνδυνο για το μωρό της, οπότε η γυναίκα μπορεί να έχει έναν φυσιολογικό κολπικό τοκετό.

Σπάνια, ένα βρέφος μπορεί να αναπτύξει κονδυλώματα στο λάρυγγα (λαρυγγική θηλωμάτωση, που συνήθως προκαλείται από τα στελέχη HPV-6 ή HPV-11) ή στο εσωτερικό του βλεφάρου (επιπεφυκίτιδα) περνώντας μέσα από το γεννητικό κανάλι μιας γυναίκας που έχει HPV κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Ωστόσο, μια τέτοια μόλυνση είναι εξαιρετικά σπάνια για αυτό και η καισαρική τομή δεν ενδείκνυται παρά μόνο εάν ο ιός HPV είναι σε μεγάλη έξαρση, τα κονδυλώματα είναι εξαιρετικά μεγάλα ή υπάρχει βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Ο μαιευτήρας πρέπει να εξετάσει προσεκτικά όλες τις παραμέτρους, να ενημερώσει σωστά το ζευγάρι και να ληφθεί η σωστή απόφαση για τη μητέρα κα το μωράκι της.

 

 

 

Έχω HPV – κονδυλώματα. Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά;

Related Posts

Ο κόλπος σου μετά το φυσιολογικό τοκετό

Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεσαι λιγότερη επιθυμία για σεξ μετά τον τοκετό, κυρίως λόγω της έντονης κούρασης και των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα σου. Είναι σημαντικό να μιλήσεις γι 'αυτό με το σύντροφό σου, και όχι απλά να αποφεύγεις το σεξ.

Πόσος καιρός χρειάζεται για να αναρρώσω μετά τον τοκετό;

Μπορεί να είστε τυχερές και οι συνήθεις «έξι εβδομάδες» να αποδειχτούν για εσάς υπέρ αρκετός χρόνος για επανέλθετε. Αν, όμως, δυσκολεύεστε στις κινήσεις ή σε κάποιες λειτουργίες σας πέρα από αυτό το διάστημα, ίσως είναι επειδή δεν έχετε αναρρώσει πλήρως.

Πότε και τι να περιμένεις από την πρώτη σου περίοδο μετά τον τοκετό.

Επικοινώνησε με το γιατρό σου αν έχεις κάποια από αυτά τα συμπτώματα ή ανησυχείς για οτιδήποτε άλλο αφορά εσένα και την περίοδό σου. Καλύτερα να είσαι ασφαλής, παρά να αφήσεις κάποια παθολογία να εξελιχθεί με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία σου